EnergoZrouti.cz

Čína uvede do provozu energetickou záchranu lidstva, svatý grál jaderných reaktorů

  
Nikola Stránská
16. 9. 2021 ▪ 17:18

Už tento měsíc by chtěla Čína uvést do provozu nový reaktor, který je označovaný za svatý grál jaderných reaktorů. Přinést by měl bezpečnější provoz, ale i menší množství jaderného odpadu.

Protesty proti jaderné energetice
Protesty proti jaderné energetice
Foto: Ra Dragon / Unsplash

Ještě tento měsíc chtějí čínští odborníci spustit nový jaderný reaktor. Nepůjde ovšem o „obyčejný reaktor“ jaký známe například z tuzemských jaderných elektráren Temelín nebo Dukovany. Nový reaktor využívající ke svému pohonu jaderný prvek Thorium je často nazýván „svatým grálem“ jaderné energetiky.

Thorium pro bezpečnou výroby elektřiny

Čína samozřejmě není první zemí, která reaktor využívající roztavené soli thoria využívá. První experimenty této technologie už jsou staré spousty let. Až do konce 70. let minulého století tak využití této technologie zkoumala i americká národní laboratoř v Oak Ridge. Experimenty ale byly ukončeny bez dalšího impulzu k využívání této technologie.

To se ale v minulých letech změnilo a do studia této technologie se pustila velká spousta vědeckých týmů z Evropy, Ruska a hlavně Číny, která v současné době dalo by se říci udává tempo výzkumu. A není se čemu divit, právě pro Čínu by totiž fungující thoriové reaktory mohly přinést jednu z možností řešení budoucnosti energetiky bez uhlí a dalších vysokoemisních zdrojů.

Svatým grálem bývají thoriové reaktory nazývány hlavně kvůli mnoha výhodám, které nabízí oproti již zmiňovaným běžným jaderným reaktorům, jež dnes ve světě tvoří prim. Reaktory na thorium jsou totiž oproti běžným jaderným reaktorům mnohem více bezpečné a navíc z jejich paliva není tak snadné vyrábět jaderné zbraně.

Výhodou je malé množství jaderného odpadu

Čína se tak díky spuštění nového experimentálního reaktoru ještě v září stane světovou jedničkou v komercionalizaci této technologie. To může být další významnou inovací pro čínskou energetiku, ale i potažmo celý svět, jelikož místní firmy patří mezi největší světové dodavatele technologií pro jadernou energetiku.

Díky své konstrukci a využití thoria umožňují nové reaktory vyrábět energii, která je relativně bezpečná a hlavně mnohem levnější ve srovnání se současnou technologií. Technologie navíc umožňuje generovat výrazně menší množství radioaktivního odpadu s velmi dlouhou životností. To by tak mohlo být řešením i pro snížení tohoto odpadu, které je často velmi problematické a problémy s jeho uložením už několik let řeší i Česká republika.

Nový reaktor ve Wuwei na okraji pouště Gobi by tak měl ještě tento měsíc odstartovat ve zkušebním provozu. Experimenty s novým zařízením přinesou jistě velmi důležité informace nejen pro klimatology, kteří stále hledají nové způsoby jak docílit efektivního snížení emisí skleníkových plynů.

Jádro stále budí v lidech obavy

Nová jaderná technologie by díky vyšší bezpečnosti zařízení mohla přinést do budoucna i snížení obav o bezpečnost při využívání jaderných elektráren. Po velkých haváriích elektráren Černobyl, Three Mile Island nebo Fukušima totiž vznikly velké skupiny lidí, kteří mají z využívání těchto technologií velké obavy.

Ty navíc v některých zemích po havárii japonské elektrárny Fukušima natolik zesílily, že země přímo ukončily provoz jaderných elektráren a do budoucna neplánují jejich opětovné využívání. V případě havárií elektráren využívajících štěpnou reakci totiž vznikají obrovské škody, nutno ale dodat, že těchto havárií je i přes jejich vysoké počty minimum – dopady velkých havárií ale bývají katastrofální.




Štítky: Čína Jaderná elektrárna Elektřina
Zdroj: The Times, RED