EnergoZrouti.cz

ČEZ nechal prověřit lokality jaderných elektráren mezinárodní prověrkou. Podle předběžných závěrů jsou vhodné

  
Tomáš Jelínek
23. 5. 2022 ▪ 16:00

Mezinárodní prověrka, které se účastnili experti ze čtyř zemí prověřovala lokality, kde jsou umístěny současné jaderné elektrárny, ale i ty plánované. Podle předběžných závěrů jsou z hlediska seismické činnosti všechna tato zařízení vhodná.

Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Foto: ČEZ

Energetická společnost ČEZ podle šestice odborníků ze třech zemí vybrala správné lokality pro stávající i nové jaderné bloky. Alespoň to ukazuje předběžný závěr mezinárodní prověrky, kterou si ČEZ vyžádal prostřednictvím Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Předběžné shrnutí prověrky potvrzuje správnost výběru obou lokalit pro umístění stávajících nebo nových jaderných zdrojů, ale oficiální výsledky dostaneme až v následujících měsících. Členům mise jsme představili maximum podkladů a informací,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Inspektoři z Rakouska, Švýcarska, Francie a Japonska se zaměřili hlavně na seismické vhodnosti současných výrobních bloků ale i na ty, které jsou teprve plánované. Odborníci tak prověřili i místa, kde je plánováno umístění malých modulárních reaktorů.

„Stabilní podloží patří mezi klíčové faktory pro umístění jaderných zařízení. Vhodnost a odolnost obou lokalit proti silným otřesům i jejich velmi nízkou pravděpodobnost jsme si potvrdili při provádění detailních studií pro výstavbu nových zdrojů. Přesto jsou pro nás závěry mise velmi cenné,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač.




Štítky: ČEZ Jaderná energetika Jádro Temelín Dukovany Jaderná elektrárna Jaderné reaktory
Zdroj: RED