EnergoZrouti.cz

Vědci prolomili významný milník ve využívání fúzní energie. Umělé slunce je zase o něco blíž

  
Martin Bárta
27. 1. 2022 ▪ 08:02

Vědcům z USA se podařilo prolomit zásadní milník, který by mohl umožnit vytvoření umělého slunce jako zdroje téměř nekonečné a bezemisní energie. Pro komerční využití ale budou nutné ještě další výzkumy.

Americký tokamak
Americký tokamak
Foto: Ministerstvo energetiky USA, Public domain

Vědcům se podařilo udělat významný pokrok ve vývoji fúzní energie. Ta by měla v budoucnu přinést zdroj energie, který by dokázal produkovat mnohem větší množství energie, a to bez emisí skleníkových plynů. Ačkoliv nový výzkum vědců posouvá celou problematiku využití fúze zase o něco dál, stále ještě bude nutné vyřešit mnoho otázek, které brání ke komerčnímu využití fúzních reaktorů jako zdroje energie.

Nový výzkum pomůže udržet plazmu horkou i bez dalšího „ohřevu“

Úspěchy ve vývoji fúzních reaktorů v posledních letech přibývají po celém světě společně s tím, jak se zrychluje výzkum tohoto potencionálního zdroje. Ten funguje sice na jednoduchém principu, který využívají i hvězdy ve vesmíru jakou je třeba naše slunce. Výzkumníci tak doufají, že by se jim mohlo podařit využít tento princip i na zemi jako téměř nekonečný zdroj udržitelné energie.

Jen v nedávné době se tak například čínským vědcům podařilo ve fúzním reaktoru udržet 17 minut teploty, které byly pětkrát větší než jsou ty v jádru Slunce.

Mnoho úspěchů ale přináší i týmy tuzemských vědců, kteří spolupracují na vývoji evropského fúzního reaktoru (tokamaku) ITER ve Francii. Češi přitom s prvními experimenty, které podpořily i vývoj ITERu, začali už v 70. letech 20. století. Další pokrok pak v roce 2009 zajistila instalace a spuštění experimentálního tokamaku COMPASS umístěného v Ústavu fyziky a plazmatu AVČR.

Zpět ale k novému úspěchu amerických vědců. Právě těm se totiž podle studie zveřejněné v časopise Nature povedlo vybudovat proces, který umožňuje samozahřívání hmoty ve fúzních reaktorech. Právě samotná fúzní reakce totiž v dnešních reaktorech spotřebovává mnohem více energie, než vyrábí. Reálně je tak v těchto případech reaktor jako zdroj energie nepoužitelný.

Nový proces, který vědci popsali ve studii „Hořící plazma dosažená inerciální fúzí“ ukazuje na to, že by mohlo dojít k dalšímu významnému objevu, jež tento typ výroby energie posune.

I přes další významné objevy, které v posledních letech přicházejí ale do komerčního využití fúze bude nutné vyřešit velké množství otázek. Nová studie vědců z USA ale umožní vyřešit jeden z klíčových problémů a plazmu, která se v reaktoru „zahřívá“ udržet tak, že se bude dalšími reakcemi sama udržovat v horkém stavu. Mohlo by tak dojít ke snížení energie, která reaktory pohání a začít ji mnohem více vyrábět než spotřebovávat.




Štítky: Energetika Jaderná elektrárna Tokamak Fúzní reaktory Věda Elektřina
Zdroj: RED