EnergoZrouti.cz

Čína spouští první jadernou elektrárnu vlastní výroby, chtěla by ji dodat i do Česka

  
Tomáš Jelínek
1. 2. 2021 ▪ 08:20

Čína uvádí do komerčního provozu první jadernou elektrárnu vlastní výroby ve městě Fuqing. Podobných elektráren by v zemi mělo v následujících letech vzniknout hned několik. Čína se ale chystá i na export této technologie, mimo jiné i do Česka.

Chladící věž jaderné elektrárny
Chladící věž jaderné elektrárny
Foto: Marc Pascual / Pixabay

Čína v rámci svého boje za snížení produkce skleníkového plynu oxidu uhličitého, kterého je největším světovým producentem plánuje výstavbu dalších jaderných elektráren stejného typu, jaké nyní pod vlastní taktovkou uvádí do komerčního provozu ve východočínské provincii Fujian. Nové jaderné zdroje jsou podle Číny bodem číslo jedna právě pro snížení emisí oxidu uhličitého.

Pro Peking jsou vlastní jaderné technologie prim

Jaderné zdroje v Číně samozřejmě nejsou ničím novým a jaderných elektráren je v zemi mnohem více. Právě tato nová ve městě Fuqing, která byla navíc dokončena po pouhých pěti letech výstavby je ale pro zemi přeci jen něčím novým – jedná se totiž o první elektrárnu, kterou si Čína postavila sama bez zahraničních firem.

A právě se stejným typem vlastních jaderných elektráren počítá i pro export. V následujících letech má totiž země v plánu začít stavět svůj model jaderné elektrárny po celém světě. Už dříve přitom několik společností z dalších zemí chtělo v Číně stavět své reaktory, vedení země se ale právě na vlastní technologii soustředí jako na výhodu země před dalšími velmocemi.

V případě úspěchů technologie se navíc dá očekávat, že to přinese mnoho zakázek pro čínské průmyslové výrobce, stavbaře a další velké množství dodavatelů mnoha technologií. Čína se tak nyní spuštěním nové technologie zařadí mezi „vlastníky know-how“ na jaderné technologie vedle USA, Ruska či Francie.

Čína navíc mimo rozšiřování svého konceptu jaderných elektráren vidí velkou výhodu i ve využití jádra jako nejrychlejšího způsobu na redukci emisí skleníkových plynů. Nový reaktor ve Fuqingu by totiž měl díky roční produkci deseti miliard kilowatthodin uspořit až 8,16 milionům tun emisí CO2.

V Tendru na dostavbu Dukovan bude Čína nejspíš vyřazena

V Číně se v současnosti staví více jak dvanáct nových jaderných elektráren což je více jak kdekoliv na světě. Právě to by mohlo pomoci s rychlejším snižováním emisí skleníkových plynů. Mnoho zemí má ale z rychlého rozmachu jaderné energetiky v Číně obavy.

Dostavbu nových bloků chystá v následujících letech i Česko. Právě u nás by totiž mělo dojít k výstavbě dalších dvou nových bloků a Čína je jedním ze zájemců o jejich dostavbu. Podle aktuálních informací je ale možné, že bude Čína i Rusko ze zakázky na dostavbu nových bloků vyřazeno a to hlavně kvůli obavám o bezpečnost.




Štítky: Jaderná elektrárna Elektřina Čína
Zdroj: Xinhua