EnergoZrouti.cz

Dukovanská jaderná elektrárna vyrábí energii už 35 let, chystá se na rozšíření

  
Tomáš Jelínek
30. 10. 2020 ▪ 15:05

Dukovanská jaderná elektrárna dodává energii do rozvodné sítě už přes 35 let. V následujících letech ji ale mimo stále probíhající modernizace čeká i výstavba dalšího výrobního bloku. O dodavateli by se mělo rozhodnout do dvou let.

Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany

Už 35 let dodává do tuzemské rozvodné sítě svou bezemisní elektřinu starší ze dvou jaderných elektráren v České republice – elektrárna Dukovany. Trvalý provoz jejího prvního bloku byl totiž spuštěn přesně 3. listopadu 1985. V následujících letech uvedli elektrárenští technici do provozu ještě další tři výrobní bloky.

Jádro je v tuzemsku stále nenahraditelným zdrojem

Samotná elektrárna Dukovany už za 35 let svého fungování vyrobila 460 milionů megawatthodin elektrické energie, které by podle jejího provozovatele, společnosti ČEZ vlastněné většinově Ministerstvem financí ČR vystačilo až na 8 let celkové spotřeby celé České republiky.


Jaderná energie je stále více skloňované téma hlavně v posledních letech, kdy se zvyšuje tlak na výrobu elektrické energie prostřednictvím bezemisních zdrojů. Právě v tomto případě je minimálně v Česku jaderná energie stále nenahraditelnou součástí energetického mixu.


Díky výrobě z jaderných bloků za dobu své existence ušetřily Dukovany více než 460 milionů tun uhlí, které by do ovzduší vypustilo také velké množství emisí skleníkového plynu – oxidu uhličitého.

Dukovany se budou rozšiřovat, dodavatel se vybere do konce roku

Právě naše starší jaderná elektrárna Dukovany by se v dalších letech mohla dočkat svého rozšíření o nový výrobní blok. Ještě letos by měl být podle plánů vypsán tendr na dodavatele, který by měl být vybrán do konce roku 2022. Pátý blok elektrárny by se měl následně začít stavět v roce 2029 a hotovo by mělo být do konce roku 2036.


Kolem smlouvy na dodavatele ale stále panují dohady, někteří se totiž obávají o bezpečnost při stavbě čínskými nebo ruskými společnostmi. Zájem o stavbu už dříve projevilo pět společností: americký Westinghouse, čínský China General Nuclear Power, francouzská EfD, jihokorejská KHNP a ruský Rosatom.

Jaderné elektrárny zvyšují i svou efektivitu

Parkoviště se solárními panely u Dukovanské jaderné elektrárny , ...
 Tuzemské jaderné elektrárny i mimo své rozšiřování o další bloky pracují na zvýšení své efektivity, díky které vyrobí stále více energie například zvýšením efektivity využívání odpadního tepla či optimalizací průtoku chladících vod.


V Dukovanech tak nedávno započala i stavba nového parkoviště pro zaměstnance a návštěvníky, které díky solárním panelům na své střeše vyrobí další elektrickou energii. Tu bude moci využívat elektrárna pro svůj provoz ale zbytek bude dodáván i do energetické sítě.




Zdroj: ČEZ