Češi už nepečou desítky druhů cukroví. Letos letí jednoduchý hit, který chutná líp než linecké

     
Anna Adlerová
3. 12. 2025 ▪ 15:42

Přípravy na Vánoce začínají být v plném proudu a včasné pečení cukroví k nim neodmyslitelně patří. Vyzkoušíte letos něco extra? Čím dál populárnější jsou nové varianty klasických receptů. Dominuje zvlášť jeden, který bude na mnoha vánočních stolech svým vzhledem i chutí rozhodně přepisovat tradice.

Dáte letos přednost pečenému, nebo nepečenému cukroví?
Dáte letos přednost pečenému, nebo nepečenému cukroví?
Foto: Shutterstock

Podle průzkumu z loň­ského roku už Češi nepečou tak moc jako dřív. Ať už je na vině nedostatek času, nebo drahé ořechy, většina domácnost připravuje na Vánoce méně než 5 druhů cukroví. O to víc si pak vybírají, který druh má v rodinném kruhu šanci sklidit největší úspěch. 

Mezi tradičním vánočním pohoštěním si­ce nikdy nesmí chy­bět vanilkové rohlíčky, per­níčky nebo linecké, ale stále větší poptávka je i po zajímavějších verzíchméně kalorických surovinách nebo obecně „zdravějším“ cukroví. 

Oblíbené vánoční cukroví v novém kabátě 

Zkuste si letos posvítit na další klasiku, bez které si mnozí Vánoce neumí představit – vosí hnízda neboli včelí úly. Připravte si je ale v moderní verzi. Příliš času vám neza­berou, zato na ně budete vzpomínat minimálně až do dalších Vánoc. Kromě toho, že skvěle chutnají, vypadá esteticky a mezi ostatním cu­krovím na talíři díky své výrazné barvě zaručeně vyniknou. 

Je to také ideální varianta pro děti a dospělé, kterým nechutná vaječný likérKromě upravené náplni spočívá hlavní změna v jiném vzhledu a v netradičních chutích, které se k Vánocům ale paradoxně výborně hodí. Piškoty jako hlavní surovina pro těsto zůstávají, ale bez drahých vlašských ořechů se klidně obejdete. 

Vybrat si můžete hned z několika variant a kromě tradiční kakaové příchutě tentokrát vytvořit pistáciováper­níčková, pomerančová, kokosová nebo malinová vosí hnízda. Právě poslední jmenovaná jsou největším hitem, který letos po několika odsloužených sezónách na adventních trzích už „peče“ kdekdo. Nechy­bí dokonce ani ve vánočních krabicích od profesionálních cukrářů. 

Mrazem sušené maliny jsou hlavní ingrediencí trendy receptu. , ...

Jen růžová to může být 

Je vidět, že představivosti se v případě včelích úlů meze nekladou. Je to právě nepečené těsto, které svádí k experimentům a láká k vytváření originálních a neokoukaných variant. Jak moc si původní recept upravíte je už ale jen na vás. 

V případě mali­nových včelích úlů jsou vždy nej­důležitější surovinou lyo­filizované, tedy mrazem sušené, maliny. Ty jim propůjčí onu typickou barvu, aniž by změnily strukturu těsta. Někteří pak do receptu přidávají také lyofilizovanou červenou řepu, aby získali ještě intenzivnější odstín. Maliny nemají chuť, která by výsledek přebila, ale svou jemnou kyselostí skvěle vyváží slad­kost ostatních ingrediencí

Vyzkoušíte letos jejich kouzlo i vy? Receptů na malinové včelí úly existuje mnoho. Vyzkoušejte třeba jednoduchou variantu s náplní z Jesenky a sušené smetany podle videa nebo propracovanější tip s máslovou náplní a pomerančovou šťávou uvedený níže. 

Recept na 25 kusů malinových vo­sích hnízd 

Piškotové těsto: 

  • 120 g dětských piškotů 

  • 150 g moučkového cukru 

  • 90 g změklého másla 

  • 3 lžíce mléka 

  • 30 g lyofilizovaných malin 

  • moučkový cukr na vysypání formiček 

  • 25 piškotů na dokončení 

Máslová náplň: 

  • 140 g malinového džemu 

  • 70 g velmi změklého másla 

  • 3 lžíce pomerančové šťávy 

  • ½ lžíce nastrouhané pomerančové kú­ry 

Při přípravě lineckých koleček si rovnou můžete připravit spodky pro vosí hnízda. , ...

Postup: 

Nejdřív si rozmixujte dětské piškoty a smíchejte je v míse s mou­čkovým cukrem. Maliny rozmixujte také na prach a přes jemné sítko, které odstraní pecičky, je potom prosejte do mísy. Přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto. Dejte ho odpočívat do lednice, zatímco si budete připravovat náplň. 

Na tu nejdříve vyšlehejte máslo do pěny. Džem si opět kvůli peckám propasírujte přes sítko a přidejte spolu s pomerančovou šťávou a kúrou k našlehanému máslu. Vše společně šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.

Při tvorbě vosích hnízd formičku vysypte vždy nejprve moučkovým cukrem. Pak ji vyplňte těstem a do vytvořeného důlku uprostřed apli­kujte pomocí sáčku nebo lžičky připravenou malinovou náplň. Celý vosí úl zakončete piškotem a vyndejte ho z formičky.

Místo piškotu můžete případně využít i malá kolečka z lineckého těsta, která si můžete připravit předem při pečení tohoto druhu cukroví – a zabít tak dvě mouchy jednou ranou.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Tradice Vánoce Cukroví
Zdroj: Svet-potravin.cz, kupi.cz, marianne.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější