EnergoZrouti.cz

Jaderné elektrárny v Česku vyrobily letos už přes 20,5 TWh elektrické energie

  
Martin Bárta
15. 9. 2020 ▪ 11:22

Dvě tuzemské jaderné elektrárny, které jsou součástí kritické infrastruktury státu už letos vyrobily přes 20,5 TWh elektrické energie. To ušetřilo více jak 35 milionů oxidu uhličitého, který by byl vypuštěn do ovzduší při výrobě energie z uhelných elektráren.

Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany

Výroba dvou tuzemských jaderných elektráren od začátku roku překonala 20,5 TWh jak uvedl jejich provozovatel, společnost ČEZ v tiskové zprávě. Elektrárna v Dukovanech tak vyrobila 10,5 TWh a Temelínská elektrárna zbývajících 10 TWh.

Tuzemské jaderné elektrárny jsou jedním z největších zdrojů bezemisní elektrické energie dodávané do rozvodné sítě v ČR. Díky výrobě elektřiny ze dvou jaderných elektráren v České republice se tak jen letos ušetřilo 18 milionů tun CO2, které by jinak byly vypuštěny do ovzduší spálením 17 milionů tun uhlí.

Elektrárny pracují i na snížení své vlastní spotřeby

Jen v Dukovanech letos už energetici vyrobili elektřinu, která by zajistila pokrytí energetické spotřeby všech tuzemských domácností na osm měsíců roku. Dukovany toto množství energie vyrobily i přes odstávku pro výměnu paliva v prvním čtvrtletí, která probíhala na třetím a čtvrtém bloku elektrárny. Na konci září tato odstávka čeká i na 1. a 2. blok, kde bude taktéž plánovaně vyměněno palivo.


Jak uvedla společnost ČEZ, většinově vlastněná Ministerstvem financí ČR, zvýšila se i účinnost Dukovanské elektrárny a to z důvodu zlepšení využití tepla z chladičů odluhu parogenerátorů. Dalšími úpravami jako byla optimalizace průtoku chladících vod se navíc každoročně ušetří v součtu až 37 525 MWh elektrické energie, která je potřeba pro provoz elektrárny.


V druhé tuzemské elektrárně: Temelíně již letos další odstávky neplánují, i přes to ale její vedení očekává zvýšení průměrného výkonu druhého bloku o řádově jednotky megawatt.

Výroba běží na plno bez ohledu na pandemii COVID-19

Obě elektrárny letos musely spustit opatření na ochranu těchto kritických zdrojů elektrické energie. Mimo běžného zabezpečení speciální zásahovou jednotkou či protivzdušnou obranou a dalšími technologiemi se tak musí chránit hlavně zaměstnanci proti koronaviru COVID-19 a kontaktu s nakaženými.


Energetici tak musí přicházet s velkým množstvím opatření na ochranu a oddělení klíčových zaměstnanců, kteří by v případě nouzového stavu museli být úplně odděleni od okolí i svých rodin a nesměli opustit elektrárnu právě kvůli funkčnosti klíčové infrastruktury státu mezi níž právě jaderné zdroje spadají.




Zdroj: TZ ČEZ