Těstoviny jsem vyměnila za tuto přílohu. Váha klesá sama a kolegové se ptají, v jakém fitku mám permanentku
Někdy stačí jen malá změna, aby si člověk všiml velkého rozdílu. V jídelníčku se takovým bodem zlomu může stát výběr správné přílohy.
„Jako milovnice těstovin jsem si neuměla představit, že se této přílohy vzdám. Carbonara, boloňské i Alfredo byly snad mým nejoblíbenějším obědem. Pak jsem si ale všimla, že moje váha přibývá nebo stagnuje. Rozhodla jsem se tak klasické těstoviny nahradit zdravější přílohou. Kila šla dolů a kolegové se mě dokonce ptají, v jakém fitku mám permanentku.“
Vyšší váha, pocit nafouklého břicha nebo zácpa – to jsou typické potíže spojené s nadměrnou konzumací mouky a příloh z ní připravených. Místo klasických těstovin ale můžete sáhnout po mnohem pestřejších variantách příloh. Ty často nejsou jen prázdné kalorie s vysokým glykemickým indexem, ale naopak umí zasytit, obsahují mnoho vlákniny a mají skvělé výživové hodnoty. Zakomponovat je do jídelníčku je přitom tak snadné.
Těstoviny denně? Častá chyba v jídelníčku
Těstoviny z bílé mouky a obyčejná loupaná rýže patří mezi přílohy, které sice rychle zasytí, ale jen na chvíli. Obsahují hodně jednoduchých sacharidů, které prudce zvedají hladinu cukru v krvi. To vede k tomu, že brzy znovu dostaneme hlad a často sáhneme po něčem sladkém.
Dalším problémem je nízký obsah vlákniny. Vláknina pomáhá při trávení a prodlužuje pocit sytosti. Pokud jí máme málo, jíme častěji a více. Obyčejné těstoviny i rýže také postrádají některé vitamíny a minerály. Ty se často ze surovin vytratí při zpracování a méně kvalitní přílohy tak bývají jen prázdné kalorie s vysokým glykemickým indexem.
Těstoviny ale není nutné z jídelníčku úplně vyřadit, ostatně jako žádnou oblíbenou potravinu. Je ale dobré tuto přílohu čas od času nahradit něčím zdravějším a výživnějším.
Zdravější alternativy, které stojí za vyzkoušení
Quinoa
Quinoa není klasická obilovina, ale pseudocereálie pocházející z Jižní Ameriky. Už staří Inkové ji považovali za posvátnou plodinu. Je bezlepková, obsahuje kompletní bílkoviny a velké množství vlákniny. Uvařená má jemnou, lehce oříškovou chuť a hodí se jako příloha k masu či zelenině i do salátů.
Bulgur
Bulgur je nalámaná a předvařená pšenice, která je oblíbená hlavně na Blízkém východě. Má výhodu v tom, že je hotový během několika minut. Díky vláknině zasytí na delší dobu a skvěle se hodí třeba do zeleninových směsí, k masu nebo do studených salátů, jako je známý tabbouleh.
Celozrnné těstoviny
Pokud se nechcete vzdát těstovin, celozrnná varianta je ideální volbou. Obsahuje více vlákniny, vitamínů skupiny B i minerálů než klasické bílé těstoviny. Celozrnné těstoviny jsou sytější a jejich glykemický index je nižší, takže po nich nemáte tak rychle hlad. Kromě celozrnných těstovin mají ještě některé obchody v nabídce například těstoviny čočkové nebo cizrnové. I ty jsou zdravější, je ale potřeba počítat s určitou pachutí těchto luštěnin.
Celozrnná rýže
Na rozdíl od bílé rýže si celozrnná rýže uchovává klíček i slupku. Je tedy bohatá na vlákninu, hořčík a vitaminy. Její příprava je sice o něco delší, ale chuť je výraznější a mírně oříšková. Hodí se k asijským pokrmům, zeleninovým směsím i jako základ do sytých salátů.
Celozrnný kuskus
Kuskus pochází ze severní Afriky a připravuje se tradičně z krupice. Celozrnná varianta má více vlákniny a minerálů. Jeho největší výhodou je blesková příprava – stačí zalít horkou vodou nebo vývarem a během pár minut je hotový. Skvěle se hodí k dušené zelenině, grilovanému masu i do studených salátů.
Pokud chcete větší pestrost, můžete zkusit i jáhly, pohanku nebo špaldu. Všechny tyto přílohy mají vysokou nutriční hodnotu a dají se snadno zakomponovat do běžného jídelníčku.
Jak alternativní přílohy zařadit do jídelníčku
Nemusíte měnit celý jídelníček ze dne na den. Stačí nahradit klasické těstoviny nebo rýži jejich celozrnnou variantou, nebo jednou za čas zařadit quinou či bulgur. Skvělé je, že tyto přílohy se dají jíst jak teplé, tak studené. Výborně chutnají i jako základ salátů, kam stačí přidat zeleninu, luštěniny a bylinky.
Dobrým začátkem je inspirovat se nějakým zajímavým receptem, který obsahuje to, co máte rádi. Pokud třeba milujete teplé saláty, zkuste v nich těstoviny nahradit bulgurem. A jestli se nebojíte experimentů, výrazných chutí a trochy exotiky, můžete vyzkoušet i autentické recepty z Blízkého Východu nebo Asie.
Tip: Quinoový salát s pečenou zeleninou
Jídla s kvalitními přílohami mohou být velmi jednoduchá. Příloha se dokonce může proměnit v hlavního aktéra celého pokrmu. Stejně tak tomu je i u tohoto salátu z quinoy a pečené zeleniny, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Potřebovat budete 200 g quinoy, jednu menší mladou cuketu, jednu papriku libovolné barvy, červenou cibuli, olivový olej, lžičku rajského protlaku, stroužek česneku, sůl a pepř. Pro výraznější chuť můžete přidat i nějaké bylinky nebo oblíbené koření. Do jídla se hodí třeba čerstvá petržel, koriandr, trocha kari koření nebo citronová šťáva.
Nejprve si quinou uvařte podle návodu na obalu. Zeleninu nakrájejte na kousky, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete a upečte v troubě dozlatova. Smíchejte s uvařenou quinoou, zakápněte citronovou šťávou a posypte nasekanými bylinkami. Můžete podávat jako lehkou večeři nebo zdravý oběd do práce.