Měli navrhnout zdroj energie pro marťanskou kolonii Elona Muska, nyní ho chtějí využít na zemi

  
Martin Bárta
19. 10. 2021 ▪ 16:12

Tým bývalých inženýrů společnosti Space-X Elona Muska měl původně pro firmu navrhnout zdroj energie pro osidlování planety Mars. Nyní ale chtějí tuto technologii využít na zemi. Jejich mikroreaktor by měl nabídnout energii naprosto bez emisí.

Jaderný reaktor společnosti Radiant
Jaderný reaktor společnosti Radiant
Foto: Radiant Nuclear

Původně mělo jít o projekt, který umožní pohánět kolonii na Marsu, jež chce vytvořit Elon Musk. Teď se ale bývalí inženýři společnosti Space-X známého miliardáře chlubí využitím reaktoru na zemi. Jejich první zdroj energie by měl být naprosto bez emisí a navíc snadno přemistitelný.

Zkušenosti s „osidlováním Marsu“ přijdou vhod

Téměř dvanáct let pracoval Dough Bernauer ve společnosti Space-X excentrického miliardáře Elona Muska, který je mimo svých zájmů o vesmír zároveň majitelem Tesly – největšího výrobce elektromobilů na světě. Ačkoliv Bernauer dlouhá léta pracoval na mnoha projektech včetně Hyperloopu, tedy způsobu přepravy pomocí kapsle umístěné v tubusu kde je vakuum, nyní se spolu s dalšími inženýry soustředí na jediný projekt.

Mimo společnost Space Exploration Technologies, tedy zkráceně Space-X tak založil firmu Radiant. Ta plánuje v budoucnu vyrábět bezpečné jaderné mikroreaktory, které by měly nabízet výkon od 1 MWe. Navrhování podobných technologií se mnoho odborníků věnovalo už pod vedením Elona Muska. Pro účely společnosti ale měly podobné reaktory sloužit jako zdroj energie při kolonizaci planety Mars, což je jeden z mnoha odvážných plánů Elona Muska.

Jaderné reaktory malé velikosti, které nyní společnost Radiant Nuclear vyvíjí, by měly v budoucnu posloužit hlavně na zásobování vzdálených oblastí, kde je standardně velmi složité elektřinu vyrábět ve větším množství. To by tak mohlo být řešením jak pro izolované oblasti Asie, Afriky, Ruska ale i Spojených států amerických.

Firma není první, kdo zkouší vytvořit malý reaktor

Mobilní reaktory samozřejmě nejsou ničím novým a nějakou dobu už na nich pracuje firma podpořená dalším ze světových miliardářů Billem Gatesem. Tato firma už v nedávné době oznámila, že by chtěla malé modulární jaderné reaktory nabízet už kolem roku 2030.

Model plovoucího reaktoru Akademik Lomonosov , Birulik, CC...
Samotné jaderné reaktory, které jsou schopné přesunu navíc vyrábí i další společnosti jako je třeba ruský Rosatom. Jejich reaktor Akademik Lomonosov umístěný na lodi byl do plného provozu uveden už v květnu 2020 a nyní poskytuje energii v oblasti Čukotského poloostrova. Právě tato oblast je jinak z hlediska energetiky velmi nesnadno přístupná.

Vybalit z krabice a zapnout

Jaderný mikroreaktor start-upu Radiant má ale mnohem větší cíle a to nabídnout reaktor, který bude opravdu mikro oproti současným malým řešením. Malý reaktor by tak měl nabídnout výkon více než jeden megawatt, což je dostačující na pokrytí spotřeby zhruba tisícovky průměrných domácností.

Oproti reaktorům typu zmíněného Akademika Lomonosova jde samozřejmě o mnohem menší výkon. Ruské řešení totiž nabízí reaktor o výkonu okolo 70 megawattů.

Výhoda řešení společnosti Radiant by měla být i ve snadné manipulaci a nastavení reaktoru. Reaktor bude navržen tak, aby jej bylo snadné přesouvat i na větší vzdálenosti pomocí nákladního vozu. Zároveň by měl být velmi jednoduchý a „po vybalení“ jej bude možné velmi snadno nastavit a uvést do provozu.




Štítky: Jaderná energie Elon Musk Space-X
Zdroj: Radiant Nuclear, RED