EnergoZrouti.cz

Uhelné Polsko je zase o krok před námi. Plánuje výstavbu víc jak dvou desítek jaderných elektráren

  
Martin Bárta
12. 12. 2023 ▪ 08:55

Více než dvě desítky malých jaderných elektráren by měly v příštích letech vznikat v evropské uhelné velmoci - Polsku. Společně s obnovitelnými zdroji energie z větru a slunce by měly nahradit uhelnou energetiku, která v zemi produkuje velké množství emisí.

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)
Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)
Foto: Unsplash+

Přestože polská energetika v současnosti stále pevně stojí na uhelných základech, v příštích letech by se tato situace mohla rychle změnit. Místní vláda totiž nově schválila výstavbu nových malých modulárních reaktorů. Ty by hned na několika místech v zemi mohly pomoci k odchodu od uhlí, které v současnosti tvoří převážnou část polských emisí skleníkových plynů.

V rámci snahy o snižování emisí přitom Polsko v posledních letech rychle pokročilo například s výstavbou větrných a solárních elektráren. Ty ale samozřejmě kvůli své nestabilitě v dodávkách nebudou pro přechod od uhelné energetiky dostatečné. Pomoci by ale mělo 24 nových malých modulárních reaktorů, jejich plán na výstavbu má i tuzemský energetický gigant ČEZ.

Podle oznámení zveřejněného v rámci summitu Net Zero Nuclear konaného při 28. konferenci OSN o změně klimatu (COP28) v Dubaji by Polsko chtělo výrazně zrychlit odchod od uhlí a vybudovat infrastrukturu obnovitelných zdrojů a zmiňované jaderné energie. Ta by v tomto případě měla tvořit hlavní doplněk k obnovitelným zdrojům energie a zajistit tak stabilní dodávky.

Přestože má Polsko v plánu rozmístit reaktory na jejichž výstavbě se bude podílet společný podnik rafinerie Orlen a výrobce chemikálií Synthos pod jménem Orlen Synthos Green Energy (OSGE) už do roku 2030, na uhlí také prozatím nezanevře. Těžba uhlí by tak v Polsku měla pokračovat až do roku 2049, kdy už by měly být dodávky z uhelných elektráren nahrazovány obnovitelnými zdroji a jádrem.

Testovací středisko malých modulárních reaktorů NuScale

Jako malý modulární reaktor by polské konsorcium chtělo využít GE Hitachi BWRX-300. Stejný typ malého modulárního reaktoru by se přitom měl objevit také ve Švédsku nebo kanadském Saskatchewanu. V rámci Polska už jsou také známá místa, kde by se podle ministerstva pro klima a životní prostředí měly nové modulární reaktory objevit. Jsou jimi: Włocławek a Stalowa Wola (střední Polsko), Stawy Monowskie, Nowa Huta a Dąbrowa Górnicza (jižní Polsko) a Ostrołęka (severní Polsko).

Místa pro výstavbu nových malých reaktorů už dříve nechával prověřovat i tuzemský energetický gigant ČEZ. Už za devět let by tak i v Česku mohl být zahájen provoz nového malého modulárního reaktoru, který bude umístěn v prostorách stávající jaderné elektrárny Temelín. Celkem by v tuzemsku mohlo podle memoranda, které ČEZ podepsal s americkou firmou NuScale stát až deset malých modulárních reaktorů SMR (Small Modular Reactors → malé modulární reaktory) o celkovém výkonu až 3 GW. Jejich celková výroba by tak odpovídala kapacitě jednoho a půl Temelína.

Mimo malých modulárních reaktorů chce ale Polsko stavět také standardní jaderné elektrárny. Do roku 2040 by tak měly vzniknout tři standardní nové jaderné elektrárny s celkovou kapacitou 9 gigawatt. Polsko přitom v současnosti nemá v provozu žádnou jadernou elektrárnu. Jejím pokusem o výstavbu první jaderné elektrárny byla v roce 1981 elektrárna Żarnowiec. Její výstavba ale byla kvůli odtržení se od východního bloku a v návaznosti na Černobylskou havárii z roku 1986 zastavena.




Štítky: Jaderná energie Jádro Jaderná energetika Energetika Elektřina