Jak skladovat ovoce, aby zůstalo čerstvé týdny. Stačí ho dát na jedno nečekané místo
Košík plný čerstvého ovoce se už po pár dnech mění v nepoživatelné kusy. Ovoce přitom často vydrží čerstvé i týdny, je ale důležité ho správně skladovat.
Správné skladování ovoce není žádná věda. Člověk by měl ale vědět, které druhy patří do lednice, které zase do ošatky na kuchyňskou linku, a které raději uložit třeba do chladné a suché spíže. Správná teplota a vlhkost je totiž základ pro dlouhou trvanlivost plodů ze zahrádky i z obchodu.
Lednice, sklep nebo kuchyňská linka: Kde se ovoce cítí nejlépe?
Důležité pravidlo je, že ne všechny druhy ovoce patří do lednice. Bobuloviny, jahody, maliny, borůvky a hroznové víno chlad ocení. Nízká teplota zpomaluje růst plísní a prodlužuje jejich trvanlivost. Naopak exotické druhy, banány, mango, broskve či avokádo se v lednici spíše poškodí. Chlad totiž mění jejich strukturu, chuť i vůni. Tyto druhy tak raději ponechejte v míse na stole.
Pokud máte chladný sklep nebo spíž s teplotou kolem 5–10 °C, jde o ideální místo pro jablka, hrušky nebo švestky. Papírové sáčky nebo bedýnky pomáhají udržet optimální vlhkost, chrání ovoce před světlem a brání kondenzaci. Plastové sáčky mohou naopak podporovat tvorbu plísní, pokud se v nich hromadí vlhkost. Ovoce vhodné k uskladnění tak dáváme vždy do papírových nebo dřevěných bedýnek a ukládáme na tmavé místo s optimální vlhkostí.
Vlhkost i ovoce, které k sobě nepatří
Moderní lednice často nabízejí zásuvky s regulací vlhkosti. Vysoká vlhkost totiž zpomaluje odpařování vody a je ideální pro meruňky, švestky nebo broskve. Nízká vlhkost naopak vyhovuje cibuli nebo bramborám a tyto druhy zeleniny do lednice nepatří.
Dalším faktorem je plyn ethylen, který některé druhy ovoce uvolňují při dozrávání. Banány, jablka, hrušky a avokádo urychlují zrání nejen své, ale i okolního ovoce. Bobuloviny nebo citrusy jsou citlivé a rychle se kazí, pokud jsou v blízkosti banánů nebo jablek. Pravidlo je tedy jednoduché. Ovoce produkující velké množství ethylenu by mělo být uskladněné vždy zvlášť, ideálně v samostatné bedýnce nebo přihrádce.
Další tipy pro maximální čerstvost
Domácí skladování ovoce lze posunout ještě dál. Jedním z profesionálních triků je snížený obsah kyslíku, což zpomaluje oxidaci a ztrátu vody. Tuto metodu můžete doma napodobit třeba uzavíratelnými boxy a sáčky, ze kterých lze odsát vzduch. Funguje to například u jablek, hrušek nebo bobulovin.
Pokud skladujete ovoce déle než pár dní, pravidelně ho kontrolujte. I jeden shnilý plod totiž může zničit celou úrodu. Jablka, brambory, mrkve, cibule a další druhy je třeba pravidelně probírat a špatné kusy ihned vyhazovat.
Ovoce před uskladněním do lednice, spíže nebo třeba do sklepa neumývejte. Mohla by se totiž narušit přirozená bariéra a plody by tak byly náchylnější vůči plísním nebo bakteriím. Naopak pokud je například zelenina špinavá od zeminy, očistěte ji suchým kartáčem.
Mnoho lidí zapomíná udržovat místa pro skladování ovoce a zeleniny perfektně čistá. Košík na ovoce, který stojí v kuchyni na stole, jen málokdo myje každý den. Stejně tak zásuvky na zeleninu v lednici nebo bedýnky pro uskladnění. Přitom právě na těchto místech se drží různé spory plísní, které na čerstvé plody doslova čekají. Máte-li ve zvyku zeleninu a ovoce před uložením do lednice krájet, nedělejte to. Je sice pohodlné si na svačinu vytáhnout už pokrájenou mrkev nebo papriku, nicméně zelenina vydrží jen zlomek toho, co by vydržela vcelku.