Jak skladovat ovoce, aby zůstalo čerstvé týdny. Stačí ho dát na jedno nečekané místo

     
Monika Brešťanská
19. 9. 2025 ▪ 02:04

Košík plný čerstvého ovoce se už po pár dnech mění v nepoživatelné kusy. Ovoce přitom často vydrží čerstvé i týdny, je ale důležité ho správně skladovat.

Jak skladovat ovoce, aby zůstalo čerstvé týdny?
Jak skladovat ovoce, aby zůstalo čerstvé týdny?
Foto: Shutterstock

Správné skladování ovoce není žádná věda. Člověk by měl ale vědět, které druhy patří do lednice, které zase do ošatky na kuchyňskou linku, a které raději uložit třeba do chladné a suché spíže. Správná teplota a vlhkost je totiž základ pro dlouhou trvanlivost plodů ze zahrádky i z obchodu.

Zásuvky na ovoce a zeleninu jsou určeny jen pro některé druhy , ...

Lednice, sklep nebo kuchyňská linka: Kde se ovoce cítí nejlépe?

Důležité pravidlo je, že ne všechny druhy ovoce patří do lednice. Bobuloviny, jahody, maliny, borůvky a hroznové víno chlad ocení. Nízká teplota zpomaluje růst plísní a prodlužuje jejich trvanlivost. Naopak exotické druhy, banány, mango, broskve či avokádo se v lednici spíše poškodí. Chlad totiž mění jejich strukturu, chuť i vůni. Tyto druhy tak raději ponechejte v míse na stole.

Pokud máte chladný sklep nebo spíž s teplotou kolem 5–10 °C, jde o ideální místo pro jablka, hrušky nebo švestky. Papírové sáčky nebo bedýnky pomáhají udržet optimální vlhkost, chrání ovoce před světlem a brání kondenzaci. Plastové sáčky mohou naopak podporovat tvorbu plísní, pokud se v nich hromadí vlhkost. Ovoce vhodné k uskladnění tak dáváme vždy do papírových nebo dřevěných bedýnek a ukládáme na tmavé místo s optimální vlhkostí.

Vlhkost i ovoce, které k sobě nepatří

Moderní lednice často nabízejí zásuvky s regulací vlhkosti. Vysoká vlhkost totiž zpomaluje odpařování vody a je ideální pro meruňky, švestky nebo broskve. Nízká vlhkost naopak vyhovuje cibuli nebo bramborám a tyto druhy zeleniny do lednice nepatří.

Dalším faktorem je plyn ethylen, který některé druhy ovoce uvolňují při dozrávání. Banány, jablka, hrušky a avokádo urychlují zrání nejen své, ale i okolního ovoce. Bobuloviny nebo citrusy jsou citlivé a rychle se kazí, pokud jsou v blízkosti banánů nebo jablek. Pravidlo je tedy jednoduché. Ovoce produkující velké množství ethylenu by mělo být uskladněné vždy zvlášť, ideálně v samostatné bedýnce nebo přihrádce.

Banány uvolňují ethylen, kvůli kterému rychleji dozrávají i další druhy ovoce , ...

Další tipy pro maximální čerstvost

Domácí skladování ovoce lze posunout ještě dál. Jedním z profesionálních triků je snížený obsah kyslíku, což zpomaluje oxidaci a ztrátu vody. Tuto metodu můžete doma napodobit třeba uzavíratelnými boxy a sáčky, ze kterých lze odsát vzduch. Funguje to například u jablek, hrušek nebo bobulovin.

Pokud skladujete ovoce déle než pár dní, pravidelně ho kontrolujte. I jeden shnilý plod totiž může zničit celou úrodu. Jablka, brambory, mrkve, cibule a další druhy je třeba pravidelně probírat a špatné kusy ihned vyhazovat.

Ovoce před uskladněním do lednice, spíže nebo třeba do sklepa neumývejte. Mohla by se totiž narušit přirozená bariéra a plody by tak byly náchylnější vůči plísním nebo bakteriím. Naopak pokud je například zelenina špinavá od zeminy, očistěte ji suchým kartáčem. 

Mnoho lidí zapomíná udržovat místa pro skladování ovoce a zeleniny perfektně čistá. Košík na ovoce, který stojí v kuchyni na stole, jen málokdo myje každý den. Stejně tak zásuvky na zeleninu v lednici nebo bedýnky pro uskladnění. Přitom právě na těchto místech se drží různé spory plísní, které na čerstvé plody doslova čekají. Máte-li ve zvyku zeleninu a ovoce před uložením do lednice krájet, nedělejte to. Je sice pohodlné si na svačinu vytáhnout už pokrájenou mrkev nebo papriku, nicméně zelenina vydrží jen zlomek toho, co by vydržela vcelku.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Domácnost Kuchyně Tipy
Zdroj: idnes.cz, prozeny.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější