Čisté sklo v troubě bez drhnutí. Stačí zapnout zapomenutou funkci z návodu a připáleniny zmizí dřív, než stihnete uvařit kafe

     
Monika Brešťanská
19. 9. 2025 ▪ 07:22

Připálené sklo v troubě trápí čas od času snad každého kuchaře. Stačí jednou odklopit víko zapékací mísy kvůli vypečení kůrčičky na kuřeti nebo sýra na francouzských bramborách a přes skleněná dvířka není kvůli mastnotě a připáleninám skoro vidět. Naštěstí existují triky a funkce, které zbaví sklo připálenin dřív, než si stihnete uvařit kafe.

Čisté sklo v troubě bez drhnutí zajistí speciální programy i babské rady
Čisté sklo v troubě bez drhnutí zajistí speciální programy i babské rady
Foto: Shutterstock

Mastnota a připáleniny k pečení v troubě zkrátka patří. Udržet ale spotřebič v čistotě dá dost práce. Ideální je se do čištění pustit hned po dopečení jídla. Pokud čistíte troubu klasickým způsobem, nechejte ji chvíli zchladnout, ale ne úplně. Mastnota by zbytečně zatuhla a úklid by tak byl složitý. K samotnému čištění pak můžete kromě houbičky s čisticím prostředkem využít třeba speciální programy trouby nebo babské rady, se kterými se mastnoty a připálenin zbavíte i bez chemie.

Dvě skryté funkce, které šetří čas i ruce

Některé trouby mají různé skryté programy, které většina lidí nevyužívá, nebo o nich vůbec neví. Stačí ale otevřít manuál a začíst se do kapitoly s funkcemi vašeho spotřebiče. Možná narazíte na funkci pyrolýzy. Jde o samočisticí program, který troubu rozehřeje až na 500 °C. Při takové teplotě se veškeré připálené zbytky jídla promění v jemný popel. Stačí odstranit rošty a plechy, spustit program a po přibližně hodině už jen setřete popel hadříkem. Nejenže si ušetříte námahu, ale trouba zůstává hygienicky čistá a připáleniny mizí rychleji, než stihnete uvařit kávu. Má to ale i svá proti. Program je totiž energeticky dost náročný a navíc je nutné nechat po celou dobu otevřené okno.

Některé trouby mají funkci samočištění , ...

Druhou užitečnou funkcí je Steam Clean neboli parní čištění. Tento kratší program využívá páru k tomu, aby změkčil zaschlé nečistoty a připáleniny. Hodí se ideálně pro pravidelnou údržbu trouby, protože na rozdíl od pyrolýzy je rychlý a spotřebuje minimum energie. Stačí nalít trochu vody do spodní vaničky, zapnout program a během několika minut nečistoty změknou tak, že stačí jen povrch jemně otřít houbičkou. Výhodou je, že Steam Clean je šetrný i k těsnění a vnitřním sklům, takže se nemusíte bát jejich poškození. 

Ne všechny trouby ale tyto samočisticí funkce mají. Někdy je zkrátka nutné vzít houbičku a mycí prostředek do ruky, nebo si usnadnit práci díky různým tipům a babským radám.

Čištění bez programů

Prvním krokem při čištění trouby by mělo být vyjmutí roštu a všech částí, které se vyjmout dají. Některé trouby umožňují vytáhnout i vnitřní sklo dvířek, nebo uvolnit dokonce celá dvířka a pohodlně je tak umýt. Sklo se pak dá dát třeba do myčky nebo vydrhnout ve dřezu. 

S mytím pomohou i běžné suroviny z kuchyně. Na pomoc si vezměte třeba kombinaci jedlé sody a citronu (nebo octa). Pasta z těchto dvou surovin se nanese na sklo, nechá se chvíli působit a poté se jednoduše setře. Soda jemně brousí a citron nebo ocet dodává lesk a působí lehce dezinfekčně. Sklo se tak hezky vyčistí a trouba se navíc i osvěží. Pokud nemáte funkci parního čištění, je ještě ve hře klasický parní čistič. Ten odstraní usazeniny i bez použití přípravků snadno a bez namáhavého drhnutí.

S čistým sklem pomůže i parní čistič , ...

Klasické metody čištění a praktické tipy

Klasické metody s chemickými čističi by měly přijít na řadu až tehdy, kdy všechno ostatní selže nebo zkrátka nestačí. Při použití prostředků určených na trouby vždy dbejte na ochranu rukou a ventilaci kuchyně. Nezapomeňte vyčistit i těžko dostupná místa, jako je těsnění, panty a spáry, kam se často dostanou drobné zbytky jídla. 

K vyčištění silných usazenin využijte i speciální špachtle, které se používají třeba i k čištění sklokeramické desky. Pokud zvolíte houbičku či kartáč, měla by tato pomůcka být vždy z co nejjemnějšího materiálu. V opačném případě se totiž sklo poškrábe a z těchto rýh pak další nečistoty odstraníte ještě obtížněji než z hladkého skla.

Ať už se rozhodnete pro pyrolýzu, Steam Clean, vyjmutí skel nebo přírodní pastu, klíčem k čistotě je pravidelnost. Přebytečné drobky a rozlité tekutiny odstraňte hned po pečení, což výrazně sníží množství práce. Použití pečicího papíru nebo silikonových podložek navíc ochrání dno trouby a minimalizuje připáleniny. Kombinace moderních funkcí a těchto jednoduchých triků zaručí, že sklo trouby zůstane čisté, lesklé a bez drhnutí. A vy se můžete soustředit na radost z vaření.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Domácnost úklid Tipy
Zdroj: idnes.cz, ireceptar.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější