Češi skupují toto koření po kilech. Stojí pár korun, stačí ho jen lžička a posílí imunitu lépe než drahé doplňky stravy
S příchodem podzimu nastává období častých nachlazení a viróz. Není proto divu, že se více poohlížíme po různých doplňcích stravy pro podporu imunity. Pravdou ale zůstává, že není třeba hned chodit do lékárny. Imunitu totiž snadno posílíte i pomocí levného koření.
O síle koření a léčivých rostlin věděly už naše babičky, které jej používaly nejen pro ochucení pokrmů, ale i pro přirozenou ochranu zdraví. Postupem času se k těmto přírodním variantám máme tendenci vracet.
Koření bohaté na vitamíny
Šípek je doslova nabitý látkami, které podporují naše zdraví. Největší podíl zabírá vitamin C a jedná se tedy o vynikající zdroj právě tohoto důležitého vitaminu podporujícího imunitu. Ve sto gramech šípku se nachází přes 740 mg vitaminu C, což je skoro patnáctinásobně více než ve stejném množství pomerančů.
Kromě vitaminu C prostřednictvím šípku do svého těla dostanete také vitaminy B a K, které podporují zdravý metabolismus a správnou srážlivost krve. Zapomenout nesmíme ani na hořčík, fosfor, vápník, draslík a řadu dalších pro tělo prospěšných látek.
S jakými problémy může pomoci
Šípek je vzhledem ke svému unikátnímu složení nepostradatelným pomocníkem do podzimních měsíců. Výrazně totiž podporuje imunitu a snižuje riziko výskytu rýmy nebo chřipky. Kromě toho dokáže zdárně bojovat proti nejrůznějším infekcím.
Kombinace vápníku, rutinu a vitaminu C činí z šípku skvělého pomocníka i při parodontóze. Kromě toho přispívá ke zpevnění cév a může ulevovat při bolestech žil a křečových žilách. Příznivé účinky šípku se pak projevují rovněž na zdraví pokožky a vlasů. V neposlední řadě šípek zmírňuje nadýmání a může pomoci z těla odvádět přebytečnou vodu.
V jaké formě šípek konzumovat
Pokud budete chtít sílu šípku sami otestovat, můžete si vybrat ze dvou variant. Buď lze pořídit celé plody, které si déle uchovávají cenné látky, nebo jen slupky, které jsou jemnější a rychlejší na přípravu. Zatímco celé plody se hodí spíše pro delší louhování nebo vaření, slupky jsou skvělé pro sypané čaje. Snadněji totiž uvolňují chuť a barvu. Na druhou stranu u slupek může být vitamin C citlivější na zpracování.
Pokud tedy chcete šípek konzumovat především pro vysoký obsah vitaminu C, odborníci doporučují raději používat celé plody, které se zalévají horkou vodou a nechávají se louhovat ideálně přes noc. Na jednu porci stačí množství odpovídající jedné lžičce.
Šípky si můžete sami nasbírat
Kromě toho, že se jednotlivé plody dají běžně zakoupit, si je můžete sami nasbírat, třeba během procházky v přírodě. V České republice jsou totiž šípky poměrně rozšířené a během podzimní procházky na ně proto snadno narazíte.
Doporučuje se přitom na sběr vyrazit během suchého a zároveň slunného počasí. Právě tehdy je obsah vitaminu C v plodech nejvyšší a vy máte jistotu, že z nich vytěžíte maximum. Sbírají se přitom jen ty plody, které jsou tvrdé a mají červenou nebo oranžovou barvu.
Jaké množství čaje si dopřát
Denní dávka šípkového čaje by měla být 2–3 šálky. Dejte si pozor na nadměrné množství, které by vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C a organických kyselin mohlo zatěžovat ledviny.
Obecně se však jeho konzumace nedoporučuje lidem se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů. Na pozoru by se měli mít i lidé s citlivým žaludkem, u kterých někdy může šípkový čaj vyvolat podráždění.
Pokud těmito zdravotními problémy netrpíte, právě teď nastává ideální čas pro zařazení šípkového čaje do vaší rutiny. Vaše tělo zásobíte vitaminem C, díky čemuž bude lépe odolávat podzimním zdravotním neduhům.