EnergoZrouti.cz

Vltavíny jsou stále lákadlem, nelegálních „těžařů“ opět přibylo

  
Martin Bárta
20. 8. 2020 ▪ 10:26

Kopáčů vltavínů v tuzemsku opět přibylo. Policie společně s inspekcí životního prostředí musela řešit za první pololetí už 30 případů nelegální těžby a to i přes to, že kopáčům hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Výkopy hledačů Vltavínů
Výkopy hledačů Vltavínů
Foto: ČIŽP

Policie ČR řešila za první pololetí letošního roku už 30 případů nelegální těžby vzácného nerostu vltavín. Kopáči, kteří na mnoha místech v Jižních Čechách narušují půdu a kořenové systémy stromů právě hrabáním, kopáním a vymýváním půdy tak často porušují zákony a vystavují se trestnímu stíhání.

Podle zákona o ochraně přírody je na celém území chráněných krajinných oblastí tedy i CHKO Blanský les či Třeboňsko v kterém kopáči často hledají zakázáno poškozovat přírodu a měnit přírodní prostředí. Pro případnou legální těžbu či jiné zásahy v takových lesích musí mít navíc osoby závazné stanovisko orgánů ochrany přírody, které je samozřejmě k těmto účelům nevydává.

Ani hrozba dvouletého trestu odnětí svobody ale kopáče neodradila

Nárůst nelegálních kopáčů řeší Policie ČR ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí nejprve zákazem činnosti. V případě, že lidé v kopání pokračují a jsou opakovaně orgány přistiženi, vystavují se trestnímu stíhání policií z důvodu maření výkonu rozhodnutí a vykázání. Kopáči tak do lesů míří opakovaně a to i přes to, že jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.


Policie ČR v minulých dvou letech řešila zhruba dvě desítky případů této nelegální činnosti, za první pololetí letošního roku je tak zaznamenán velký nárůst těžby, která se opět stává výnosnou činností.




Zdroj: Policie & ČIŽP