V pražské ZOO našel nový domov ohrožený sup, kterého v Libanonu postřelili lovci

  
Nikola Stránská
31. 1. 2022 ▪ 12:50

Chov supů mrchožravých v pražské ZOO už brzy rozšíří Anahita. Ten se málem stal obětí lovců v Libanonu. Na poslední chvíli se jej ale podařilo zachránit.

Sup Anahita
Sup Anahita
Foto: ZOO Praha

Nejvýznamnější světový chov supů mrchožravých v pražské zoologické zahradě přivítal nového člena. Stal se jím sup Anahita, který je symbolem tragédie i naděje po tom, co byl v Libanonu postřelen lovci a zachráněn ochránci zvířat.

Zvíře mělo od lovců v těle minimálně 12 broků

Anahita se vylíhl na jaře 2020, kde jej sledovali bulharští ornitologové. Právě ti jej také před opuštěním hnízda označili satelitním vysílačem, který měl sledovat jeho polohu. Pracovníci bulharského BirdLife tedy sledovali jeho polohu do Afriky, kam se rozletěl na začátku září 2020.

Už po šesti dnech sledování ale data ze satelitů ukazovala, že se sup zastavil a možná se tak stal obětí lovců. To vzápětí potvrdili kolegové ze Společnosti na ochranu přírody Libanonu (SPNL). V doprovodu příslušníků bezpečnostních složek ale Anahitu nalezli ve vesnici zhruba 25 kilometrů od Bejrútu. Tam také ochránci zjistili, že zvíře má v těle minimálně 12 broků od lovců, kteří se jej snažili zastřelit.

„Podle odhadu SPNL je v Libanonu každoročně zabito 2,6 milionu tažných ptáků,“ konstatuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „To je neuvěřitelné číslo! Anahitu se naštěstí díky skvělé práci libanonských ochránců přírody podařilo zachránit. Vzhledem k následkům svých zranění se již nemůže vrátit do přírody, ale přesto v sobě jeho tragický příběh nese naději: jak věřím, jednou se zapojí do chovného programu a jeho potomci posílí volně žijící populaci supů mrchožravých.“

Odborníci původně plánovali, že zvíře umístí přímo v rodném Bulharsku. Přeprava se ale kvůli veterinárním a administrativním důvodům neuskutečnila a tak byla oslovena ZOO Praha, která má s chovem těchto zvířat rozsáhlé zkušenosti. Po čtyřech měsících tak sup Anahita zamířil právě do Prahy, kam přiletěl 22. ledna 2022.

„Nyní stráví měsíc v karanténě, kde již prochází vyšetřeními, která určí další postup při jeho léčbě,“ konstatuje kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.




Štítky: Zvířata Sup mrchožravý ZOO Praha
Zdroj: ZOO Praha