EnergoZrouti.cz

Ochránci přírody mají podezření na račí mor u CHKO Brdy, lidem radí nevstupovat do vody

  
Markéta Bártová
8. 4. 2022 ▪ 14:30

Ochránci přírody varují před račím morem na Berounsku. Místní obyvatelé tam totiž nalezli velké množství uhynulých raků a odborníci se obávají výskytu račího moru. Lidé by tak neměli vstupovat do vody a přenášet z ní žádná zvířata.

Rak říční
Rak říční
Foto: Christian Lindner, CC BY-SA 3.0

Hromadný úhyn raků říčních v Jalovém potoce u Komárova na Berounsku nyní prošetřují zaměstnanci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Výzkumného ústavu vodohospodářského. I přes to, že výsledky testů uhynulých zvířat neprokázaly přítomnost račího moru, ochránci přírody mají nadále podezření na tuto nákazu.

Mor se nedá léčit, agentura varuje před vstupem do vody

V současnosti tak probíhají další podrobnější testy, které by měly odborníkům potvrdit, zda opravdu šlo o úhyn na velmi nebezpečné onemocnění – račí mor. Velkého množství uhynulých raků si všimli místní obyvatelé, kteří pracovníky Agentury ochrany přírody upozornili.

Ti incidentu nyní věnují velkou pozornost i kvůli tomu, že oblast, kde došlo k úhynu se nachází nedaleko chráněné krajinné oblasti Brdy, která je jedním z mála míst v Česku, kde dosud žije kriticky ohrožený rak kamenáč. Ostatně místní CHKO má stejné zvíře dokonce ve svém znaku.

„Račí mor přenášejí nepůvodní, americké druhy raků. Vyvolává jej „plíseň“ Aphanomyces astaci, česky hnileček račí. Je to vysoce infekční onemocnění a způsobuje masivní úhyn našich původních druhů raků, raka říčního a raka kamenáče. Ti nemají dostatečnou imunitu, aby se nákaze ubránili. Původce račího moru v jejich tělech roste a do vody uvolňuje pohyblivé spory, kterými se račí mor šíří. Prorůstá do celého račího těla a postupně zvířata zahubí. V současné době bohužel neexistuje žádný účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit. Zásadní je, aby se mor nešířil dále. O situaci jsme informovali Krajskou veterinární správu i místně příslušné rybářské svazy.“ uvádí Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky jsou přitom vůči této nákaze imunní. Většinu případů moru tak přenáší raci signální, pruhovaní či mramorovaní, které do přírody vypustili nezodpovědní chovatelé z umělých chovů.

Ochránci přírody pak upozorňují, že rakům v Jalovém či Červeném potoce již v současnosti nelze pomoci, jelikož onemocnění račím morem se nedá léčit. Pokusy o záchranu zvířat by ve výsledku mohly vést pouze k dalšímu šíření nemoci.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR tak radím turistům i obyvatelům okolních obcí a měst, aby v rizikových tocích nevstupovali do vody a vyhnuli se přenášení jakýchkoliv živočichů včetně ryb na jiná místa. Pokud by někdo spatřil další uhynulé raky či je spatřil v potocích aktivní během dne, měl by podle agentury kontaktovat přímo odborníka Pavla Moravce na telefonním čísle 724 291 753 nebo e-mailem na invaznidruhy@nature.cz.




Štítky: Račí mor Rak říční Zvířata Příroda Infekce Nemoci CHKO CHKO Brdy Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky
Zdroj: RED