EnergoZrouti.cz

Ještěrkám hrozí podle vědců v mnoha případech vyhynutí, může za to odlesňování

  
Lenka Nováková
6. 3. 2024 ▪ 09:34

Klimatická změna a s ní spojené odlesňování můžou mít za následek velký úbytek ještěrek. Ty jsou ale v mnoha případech součástí důležitých ekosystémů, kterým v takovém případě hrozí kolaps, varují vědci.

Odlesňování by mohlo ohrozit velké populace ještěrek
Odlesňování by mohlo ohrozit velké populace ještěrek
Foto: Unsplash

Ve stínu Skalistých hor v Coloradu, kam se lidé v letních měsících uchylují před nesnesitelným vedrem, se odehrává tichý boj o přežití. Zdejší lesy, kritická útočiště pro mnoho malých zvířat včetně ještěrek žijících na stromech, jsou ohroženy. Nová studie publikovaná v časopise Nature Climate Change odhaluje alarmující výhled pro 84 % severoamerických ještěrů v důsledku odlesňování a změny klimatu. Téměř pětina z nich by mohla čelit poklesu populace do konce století.

Na rozdíl od savců, které příroda obdařila schopností udržovat tělesnou teplotu různými způsoby, mají ještěrky jako studenokrevní živočichové omezené možnosti, jak se vyrovnat s extrémními teplotami. Stromolezecké ještěrky se každý den musí pohybovat po kmenech stromů a vyhledávat slunce pro zahřátí nebo naopak stín, aby se ochladily. Keith Musselman z University of Colorado Boulder upozorňuje na důležitost těchto mikrostanovišť, která jsou v ohrožení v důsledku lidských zásahů do přírody.

Studie, na níž spolupracovali vědci z University of Colorado Boulder a Tel Aviv University, použila počítačové simulace ke zkoumání dopadů globálního oteplování a odlesňování na ještěrky. Zatímco globální oteplování by mohlo některým ještěrkám v chladnějších oblastech přinést určité výhody, jako je delší doba aktivity a lepší podmínky pro hledání potravy či partnera, odlesňování by tyto pozitivní efekty výrazně zvrátilo. Odlesňování totiž snižuje ještěrkám počet možností, jak uniknout před teplem.

Výsledky vědeckých simulací ukázaly, že ztráta stromů by mohla do konce století zkrátit dobu aktivity ještěrek v průměru o 34 %. To by je nutilo hledat úkryt pod kameny nebo v jeskyních, aby se vyhnuly přehřátí. Odlesňování tak může urychlit pokles populace u 18 % severoamerických ještěrek.

Podle Ofira Levyho z univerzity v Tel Avivu může mít snížení populace ještěrek ale výraznější dopady na ekosystémy, v nichž tato zvířata hrají klíčovou roli. Jelikož celosvětově od roku 2001 do roku 2022 zmizelo asi 456 milionů hektarů lesa, je tento problém opravdu akutní a populace nejen ještěrek, ale i dalších živočichů mohou být změnou klimatu spojenou s odlesňováním vážně ohroženy.




Štítky: Zvířata Odlesňování Ještěrky Změna klimatu Lesy Colorado