EnergoZrouti.cz

Smečka vlků ve Slezských Beskydech se letos rozšířila, potvrdily to záběry z fotopastí

  
Markéta Bártová
15. 7. 2022 ▪ 14:58

Záběry z fotopastí, ale i další pozorování v terénu potvrzují nová mláďata vlčí smečky na česko-polském pomezí ve Slezských Beskydech. Vlci tak kvůli potravě více útočí na hospodářská zvířata, lidé se jich ale obávat nemusí.

Vlče
Vlče
Foto: Selmy.cz

Smečka vlků z česko-polského pomezí, kterou dlouhodobě monitorují zoologové z Mendelovy univerzity v Brně a pracovníci Hnutí DUHA se letos na jaře dočkala nových mláďat. Podle odborníků to potvrzují jak přímá pozorování vlčat v terénu, tak i záběry z fotopastí.

Vlci se do oblasti Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. Podle genetických analýz jde o zvířata pocházející z karpatské vlčí populace. Smečka se i nadále pohybuje jak na české, tak i polské straně.

Narození mláďat letos podle odborníků na Jablunkovsku doprovází také častější útoky na hospodářská zvířata, a to zejména ovce. Škody jsou přitom chovatelům ze zákona kompenzovány, i přes to se ale mnoha chovatelům domácích zvířat návrat vlků do okolí nezamlouvá.

„Rodičovský pár se nyní nachází v obtížném období, kdy musí uživit mláďata, která zatím nedovedou sama lovit. Přirozeně proto vyhledává nejsnáze dostupnou potravu. Rozumíme frustraci pastevců, kteří své chovy již zabezpečili, a přesto u nich došlo ke škodám. Bohužel žádné opatření není 100% a v některých případech může nějakou dobu trvat, než chovatel najde to pravé řešení pro svůj chov a zvířata. Proto nabízíme pomoc v podobě šetření příčin útoku nebo konzultace možností zabezpečení stád,“ uvedl akademický pracovník Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně a koordinátor Hnutí DUHA Šelmy Miroslav Kutal.

Podle odborníků ale to, že vlci napadají hospodářská zvířata neznamená, že by vlci ztratili plachost. Lidé se ani nemusí obávat, že by vlk napadl člověka. Podle vědců totiž případ útoku vlka na člověka nebyl zaznamenán v Česku minimálně posledních několik desítek let. Obdobná situace je také na Slovensku, a to přes to, že je tam populace vlků mnohem vyšší než u nás.




Štítky: Vlci Zvířata Beskydy Hnutí DUHA MENDELU
Zdroj: RED