EnergoZrouti.cz

Krutým způsobem zabil dva orly, lišky, káně nebo vydry. Myslivec si od soudu odnesl podmínku a pokutu čtvrt milionu

     
Markéta Bártová
8. 8. 2024 ▪ 12:30

Zabití krutým způsobem osmi zvířat, včetně několika kriticky ohrožených, má na svědomí myslivec u svého rybníka v Jesenici u Sedlčan. Policie ho obvinila z přechovávání omamné a psychotropní látky, týrání zvířat a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Od soudu nakonec dostal podmínku a peněžitý trest.

Jeden ze dvou otrávených orlů mořských
Jeden ze dvou otrávených orlů mořských
Foto: Policie ČR

Zabití osmi zvířat, včetně několika kriticky ohrožených, má na svědomí myslivec z Jesenice u Sedlčan. Právě ten byl nyní soudem pravomocně odsouzen jako třetí člověk v Česku za otravu karbofuranem. Muž se k trávení zvířat přiznal už na začátku řízení, a proto dostal podmínku na tři roky a pokutu čtvrt milionu korun.

Dvaapadesátiletý myslivec a chovatel loveckých psů by přitom mohl být přírodě výrazně blíž než jiní traviči. Hlavním důvodem pro jeho chování byla snaha zabít vydry, které požíraly ryby z jeho vlastního rybníka.

Muž tak na vydry nastražil mrtvé kapry, které potřel jedovatým karbofuranem. Obětí jeho chování však bylo výrazně více, včetně kriticky ohrožených orlů mořských. Mimo ně muž otrávil i dvě silně ohrožené vydry říční, dvě lišky obecné, jedno káně lesní a jednu kunu skalní.

„Jeho prvními nalezenými oběťmi byli 22. února dva orli mořští a liška obecná. Z polohy jejich těl bylo jasně vidět, že umírali ve velkých křečích a bolestech po otravě nervovým jedem. Orli měli zatnuté pařáty a křečovitě poloroztažená křídla. Liška ležela na boku a měla všechny končetiny i ocas křečovitě natažené a rozevřenou tlamu,“ řekla psovodka ČSO (Česká společnost ornitologická) Klára Hlubocká, která od počátku vyšetřování v únoru 2024 spolupracovala s příbramskými kriminalisty na případu.

Psovodka ČSO, která je v tuzemsku jediná se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání otrávených návnad a zvířat, pak v terénu dohledala další oběti traviče z Jesenice. Soudem vyčíslená společenská hodnota zvířat, která muž zabil, byla 630 tisíc korun. Ve všech případech byl jako důvod smrti prokázán karbofuran.

Muž se policii po tom, co byl dohledán jako možný viník, sám přiznal už během výslechu. Policistům pak ukázal i místo, kam ukryl sklenici se zakázaným nervovým jedem.

Pachatel byl následně obviněn ze tří trestných činů – přechovávání omamné a psychotropní látky, týrání zvířat, neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Za to mu hrozilo až šest let ve vězení. Muž už v počátku řízení uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Soudkyně Okresního soudu v Příbrami mu 14. května 2024 vyměřila dva roky podmíněně s odkladem na tři roky a peněžitý trest 250 tisíc korun. Je to první případ, kdy soud vyměřil traviči peněžitý trest. Na základě rozsudku přišel i o zbrojní průkaz.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zvířata Otrava Karbofuran Orel mořský Liška Káně Kuna Vydra Myslivec


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.