EnergoZrouti.cz

Netrapte zvířata, vyzývá v novém klipu herec Karel Roden

  
Martin Bárta
24. 1. 2024 ▪ 10:36

Nový klip s hercem Karlem Rodenem varuje před krmením zvířat v zoologických zahradách i soukromých chovech bez povolení chovatelů. Zvířata kvůli tomu trpí a v mnoha případech bohužel i uhynou.

Karel Roden v novém klipu ZOO Hluboká
Karel Roden v novém klipu ZOO Hluboká
Foto: ZOO Hluboká

Netrapte zvířata v zoologických zahradách ani u soukromých chovatelů tím, že je krmíte nevhodnou potravou, prosí herec Karel Roden v novém klipu zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou. Ta novým klipem reaguje na úhyn březí losice v loňském roce. Zvíře zemřelo kvůli návštěvníkům, kteří mu podali nevhodnou potravu. Právě to může mít pro mnoho zvířat velmi fatální následky.

„Zvířata v moderních zoologických zahradách jsou krmena vyváženou stravou. Chovatelé se zároveň snaží jejich krmení co nejvíce přiblížit přirozené potravě, kterou najdou ve volné přírodě. Na optimalizaci krmných dávek a jejich vyváženosti nejen pro druh, ale i pro konkrétní jedince, se pracuje i několik let,“ říká zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková. Řady druhů v zoologických zahradách jsou tzv. potravní specialisté. To znamená, že se živí pouze vybranou potravou a cokoliv jiného jim může způsobovat i dlouhodobé zdravotní potíže, v nejhorších případech i smrt. To byl bohužel i případ uhynulé losice ze Zoo Hluboká v roce 2023, která čekala 2 mláďata.

Video je dostupné zde

Ačkoliv se ke kampani připojily i další zoologické zahrady v tuzemsku, problém se podle autorů akce netýká jen ZOO. V mnoha případech totiž došlo k úhynům zvířat i u soukromých chovatelů koní a dalších zvířat, kterým lidé do ohrad zahodili odpadky či je právě krmili bez vědomí jejich chovatelů.

ZOO chce novým klipem oslovit širokou veřejnost a více rozšířit informace o tom, jak nevhodné je krmení jakýchkoliv zvířat v soukromých chovech či zoologických zahradách bez vědomí jejich chovatelů. „Tímto videem se snaží zoologické zahrady apelovat na to, aby se lidé ke zvířatům chovali ohleduplně a nezpůsobovali jim zbytečnou bolest,“ uvedl ředitel ZOO Hluboká Vladimír Pokorný.




Štítky: Zvířata ZOO ZOO Hluboká Krmení zvířat Karel Roden