EnergoZrouti.cz

Skleněné plochy jako smrtící past. Jen v Česku za rok po nárazu do nich uhyne milion ptáků

  
Nikola Stránská
30. 9. 2022 ▪ 12:07

Skleněné plochy jsou stále větším problémem pro ptáky. Těch ročně jen v Česku umírá asi jeden milion právě po nárazu do skleněné plochy. Ornitologové tak pomocí akce Týden skleněného zabijáka chtějí šířit povědomí o tomto problému.

Uhynulý pták
Uhynulý pták
Foto: Pixabay

Tuzemští ornitologové z České společnosti ornitologické letos znovu vyhlašují Týden skleněného zabijáka. Ten má upozornit na problematiku skleněných ploch, které se každoročně stávají smrtelnou pastí pro velké množství ptáků. Ornitologové v akci vyzývají i k monitoringu uhynulých zvířat.

Podle odhadů odborníků v Česku každoročně uhyne asi 1 milion ptáků po nárazu do velkých skleněných ploch, které se v městské zástavbě ale i mimo ni objevují ve stále větší míře. Problémem mohou být nejen velké kancelářské budovy, ale i zastávky MHD či mostní protihlukové stěny ze skla.

Akce Týden skleněného zabijáka, kterou Česká ornitologická společnost každoročně vyhlašuje by tak měla hlavně zvyšovat povědomí o nebezpečí, které skleněné plochy pro ptactvo představují. Velký problém totiž nevzniká pro ptáky jen ve městech ale třeba i v chráněných územích, kde se skleněné stavby objevují.

Týden skleněného zabijáka letos začne 3. a skončí 9. října. Nejen během tohoto týdne se mohou dobrovolníci zapojit do mapování míst, která úhyny ptáků po nárazu do skla způsobují. Zapojit se podle odborníků může každý, stačí jen pořídit fotodokumentaci, zapsat si datum a čas a místo nálezu mrtvého či zraněného ptáka. To je pak možné zadat přímo do portálu birds.cz, který úhyny eviduje.




Štítky: Ptactvo Zvířata Týden skleněného zabijáka Ptáci
Zdroj: RED