EnergoZrouti.cz

Přírodovědci se snaží zachránit kriticky ohroženého karase obecného, zapojit se může i veřejnost

  
Markéta Bártová
3. 5. 2022 ▪ 13:00

Přírodovědci z Univerzity Palackého v Olomouci se snaží zachránit kriticky ohrožený druh karase obecného. Toho z tuzemských vod vod vytlačil jeho jmenovec karas stříbřitý. Vědci nyní hledají lokality, kde se původní karas obecný nachází, aby bylo možné jeho populaci obnovit. Pomoci jim v tom může i veřejnost.

Karas obecný
Karas obecný
Foto: UPOL

Populace karase obecného (Carassius carassius), jednoho z nejběžnějších tuzemských druhů ryb, který se dříve hojně vyskytoval v rybnících, slepých ramenech řek nebo v tůních okolo řek podle vědců rychle řídne. I přes to, že ryba patří ke druhům, které dokážou jako poslední přežít i v nehostinných podmínkách, kdy jiné ryby hynou, jeho populace se stále snižuje.

Podle vědců za to může hlavně konkurence, která karasovi obecnému v tůních a rybníčcích vznikla. Do mnoha vod byl totiž zavlečen karas stříbřitý, který se rychle usadil i díky podobné odolnosti nebo schopnosti množit se pomocí gynogeneze (forma nepohlavního rozmnožování). Ve většině lokalit tak karas stříbřitý dokázal karase obecného téměř vytlačit. Podle vědců ale stejným způsobem dopadly i další druhy živočichů, například obojživelníků.

„Je to totiž mistr v přežívání za nehostinných podmínek, ve kterých ostatní druhy ryb už hynou. Umí dlouhodobě přepnout na anaerobní, tedy bezkyslíkatý metabolismus. Díky tomu přežívá i v zabahněných tůních pokrytých ledem a sněhem, kde v zimě kyslík rychle a na dlouhou dobu dochází,“ uvedl Marek Šmejkal z Biologického centra AV ČR.

Přírodovědci tak v rámci obnovy populace karase obecného vysadili pět desítek mladých jedinců do rybníčku v areálu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci-Holici. Na projektu, který má pomoci posílit zatím skomírající populaci této ryby v přírodě, se kromě univerzity podílí i Biologické centrum AV ČR. Lokální geneticky čistou linii karase obecného pro biotop v Olomouci-Holici zajistil ambasador projektu Zdeněk Suchý z Olomouce a student přírodovědecké fakulty Jan Augustynek.

Do projektu, který by měl pomoci nalézt poslední populaci kriticky ohroženého karase obecného se ale může podle odborníků zapojit i veřejnost tím, že pomůže objevit a zmapovat lokality, ve kterých se karas obecný vyskytuje. Odborníci tak pro veřejnost připravili speciální web zachrankarase.cz, kde jim může kdokoliv pomoci s hledáním lokalit, kde se ryba nachází. Vybrané geneticky vhodné populace poté poslouží k založení podobných záchranných chovů, jaký vzniká v areálu přírodovědecké fakulty v Olomouci-Holici.




Štítky: Ryby Zvířata Karas obecný
Zdroj: RED