EnergoZrouti.cz

Topením v krbu ničíte zdraví svých dětí, varuje lékařka

  
Tomáš Jelínek
24. 1. 2024 ▪ 09:13

Topení dřevem v domácích krbech podle skotské lékařky poškozuje velmi výrazným způsobem zdraví dětí. Krby se přitom v některých sociálních vrstvách stávají stále více přirozenou součástí vytápění.

Krbová kamna v domácnostech podle doktorky ohrožují zdraví dětí
Krbová kamna v domácnostech podle doktorky ohrožují zdraví dětí
Foto: Unsplash

V posledních letech se stále častěji setkáváme s trendem instalace kamen na dřevo v domácnostech jako alternativního zdroje vytápění. Tato móda však, jak upozorňuje skotská lékařka, přináší nejen teplo do domovů, ale také zvýšené riziko pro zdraví, zejména pak pro nejmenší členy rodin – děti.

Vědecké výzkumy i další práce dlouhodobě poukazují na alarmující fakta: domácí ohniště v podobě krbů, a to otevřených či uzavřených se stávají předním zdrojem znečištění ovzduší mikroskopickými prachovými částicemi PM 2.5 uvnitř domácností. Toto znečištění má negativní dopad především na děti, u kterých může významně narušit jejich zdraví a vývoj.

Dr. Lucy Reynoldsová, dětská lékařka z Glasgow, poukázala na paradoxní situaci v bohatších oblastech, kde rodiny, aniž by si to uvědomovaly, přispívají ke zhoršení kvality ovzduší spalováním dřeva. „Děti dýchají rychleji a jsou tedy více vystavené nebezpečí,“ vysvětluje Dr. Reynoldsová a dodává: „Jejich orgány jsou ve vývoji a škodlivé látky ve vzduchu mohou tento proces negativně ovlivnit.“

Lékařka pro svá tvrzení zmiňuje nedávnou skotskou studii, která jasně korelovala počet přijetí do nemocnice s astmatem a infekcemi dýchacích cest s obdobími špatné kvality ovzduší.

Zároveň se zdá, že krbová kamna se stávají stále populárnějším, a to primárně ve vyšších sociálních vrstvách. Téměř polovina všech prodaných kamen připadá právě na tyto vrstvy. Dr. Reynoldsová, členka pracovních skupin zaměřených na změnu klimatu a udržitelnost ve zdravotnictví, poukazuje na rizika spojená s populárním trendem používání dřeva jako zdroje tepla, zvláště v městských oblastech.

Iniciativa Clean Air Night, kterou podporuje The Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH), si klade za cíl zvýšit povědomí o této problematice. Akce, organizovaná ekologickou charitativní organizací Global Action Plan a podporovaná místními úřady, poukazuje nejen na zdravotní rizika, ale také na fakt, že topení dřevem je dražší než alternativní způsoby, jako jsou plynové kotle nebo tepelná čerpadla.

Podle doktorky Reynoldsové ale není primárním cílem jejich práce kritizovat ty, kteří nemají alternativu a nebo volí nejlevnější řešení i kvůli své ekonomické situaci. Nad využíváním těchto topných zdrojů by ale bylo dobré se zamyslet i kvůli zlepšení zdraví budoucích generací, na které mají tato zařízení vliv.

Kvůli velkému množství škodlivých částic pocházejících právě z krbových kamen a dalších zdrojů na tuhá paliva už dříve jejich zákaz požadovala například britská organizace Mums for Lungs.




Štítky: Krbová kamna Vytápění Děti Lékaři Zdraví Ovzduší Dřevo Topení dřevem Emise