Špinavého kouře z domácích kotlů ubývá, i tak stále padají pokuty

  
Martin Bárta
14. 12. 2021 ▪ 18:48

Ačkoliv špinavého kouře z komínů tuzemských domácností pomalu ubývá a s tím dochází ke zlepšování ovzduší, najdou se stále i hříšníci. Úřady tak i nadále pokutují majitele domů, ti přitom ani nemusí o kontrole vědět.

Kouřící komíny na vesnici
Kouřící komíny na vesnici
Foto: Fritz_the_Cat z Pixabay

Špinavý dým, který se valí z komínů mnoha domácností byl ještě před několika lety symbolem vesnických domů. I tam ale v posledních letech dochází ke zlepšení stavu nejen díky dotační podpoře na pořízení nového kotle, ale také díky zákonu o ovzduší. Ten má pomoci lépe kontrolovat a také sankcionovat ty, kteří v domovních kotlích pálí třeba odpad. Stále se ovšem najdou hříšníci, které úřady za špinavý kouř pokutují.

Pokuta až 50 tisíc, úředníci jsou ale shovívaví

Novela zákona o ovzduší, která vstoupila v platnost na začátku roku 2017 nabídla městům a obcím nový nástroj jak postihovat hříšníky, kteří v domácích kotlích spalují odpady nebo je nevyužívají tak, aby docházelo k co nejmenším emisím znečišťujících látek. Právě komíny domů byly do té doby velkým problémem, jelikož některé komíny dokázaly doslova zamořit celou obec hustým kouřem s toxickým zápachem.

Až do začátku platnosti zákona ale úřady neměly příliš možností jak hříšníky postihovat. Zákon tak umožnil snadnou kontrolu topenišť třeba pomocí Ringelmannovy stupnice, jež podle barvy kouře dokáže určit jeho škodlivost. Úředníci tak mohou stav spalování posoudit i bez toho, aniž by se museli setkat s majitelem domu.

Úprava zákona, ale i dotační program známý jako kotlíkové dotace tak snížily množství komínů s černou barvou kouře. Během pěti let běhu dotačního programu stát vyplatil přes sedm miliard korun na nákup nových kotlů, které splňují ekologické normy. Největší množství financí pak putovalo do regionů, které jsou znečištěním zasaženy nejvíce.

I přes to, že komínů znečišťujících ovzduší ubývá, úřady stále řeší další případy domácností, které spalují nevhodné či zakázané látky. Jen úředníci v Liberci řešili v tomto roce 10 podnětů na znečišťování ovzduší kouřem z komínu a za prohřešky následně udělili 6 pokut v souhrnné výši 15 000 Kč. V roce 2019 to přitom bylo 20 podnětů a úředníci za ně rozdali pokuty za 10 400 korun.

Úředníci jsou tak zatím k hříšníkům shovívaví, jelikož zákon v současné době umožňuje za tento prohřešek udělit domácnostem sankci až ve výši 50 tisíc korun.

Nejčastějším důvodem velkého množství emisních látek vycházejících z komínů domácností už ale naštěstí není spalování odpadu. Problémem je totiž stále technika správného topení. Jak velké množství látek půjde do ovzduší totiž ovlivňuje hlavně kvalita paliva, servis kotle ale také jeho odborná obsluha. Domácnosti tak nemusí být rozhodně odborníky na vytápění, stačí ale dodržovat jednoduché principy, které jsou téměř u všech zdrojů vytápění stejné. Základním problémem tak zůstává nedostatečný přívod vzduchu do kotle kvůli kterému se oheň dusí a nespaluje tak palivo optimálně.




Štítky: Vytápění Energie Uhlí Ovzduší
Zdroj: RED