EnergoZrouti.cz

V celé Evropě hrozí kvůli znečištění ovzduší více než 300 tisíc dalších úmrtí, varuje organizace před neschválením tvrdších limitů

  
Nikola Stránská
5. 2. 2024 ▪ 13:46

Stovky tisíc předčasných úmrtí kvůli vysoké míře znečištěného ovzduší by mohlo být ušetřeno, pokud by byly včas schváleny nové a přísnější limity na látky, které ovzduší znečišťují. Podle německé organizace ale i kvůli tlaku lobbistů na kancléře Scholze hrozí jejich odklad o dalších deset let.

Další oddálení schválení tvrdších emisních limitů může stát za stovkami tisíc mrtvých, tvrdí ekologové
Další oddálení schválení tvrdších emisních limitů může stát za stovkami tisíc mrtvých, tvrdí ekologové
Foto: Unsplash

Evropská unie stojí na prahu rozhodnutí, které může mít fatální důsledky pro zdraví tisíců obyvatel, varuje organizace Deutsche Umwelthilfe. Dnešním dnem totiž vstupují do závěrečné fáze třístranná jednání o revizi směrnice o kvalitě ovzduší. V centru kontroverze stojí požadavek kancléře Olafa Scholze a FDP (Svobodná demokratická strana v Německu, pozn. red.), pod tlakem velkých průmyslových a automobilových společností, odložit implementaci nových, přísnějších limitních hodnot pro znečišťující látky v ovzduší o celých deset let, zejména v ekonomicky slabších regionech Evropy.

Toto rozhodnutí přichází v kritickém momentě, kdy renomovaní vědci upozorňují na alarmující důsledky znečištění ovzduší. Pokud by EU ustoupila průmyslovým požadavkům, mohlo by to podle vědců přinést až 330 000 předčasných úmrtí, především v nejchudších regionech evropské sedmadvacítky.

„Nesouhlas s přísnějšími předpisy pro kvalitu ovzduší, které vyžaduje průmysl a nařídil kancléř Scholz, učiní vládu odpovědnou za 330 000 dalších předčasných úmrtí. Lidé s nízkými příjmy, kteří často žijí v oblastech s nejhorším ovzduším, budou zasaženi nejvíce,“ uvedl Jürgen Resch, spolkový ředitel organizace German Environmental Aid (DUH).

Resch dále kritizoval postoj kancléře Scholze, který se před volbami prezentoval jako zastánce klimatických změn a nyní je vnímán jako klíčová postava proti zlepšení kvality ovzduší v Evropě. Vyzval ministryni životního prostředí Steffi Lemkeovou, aby se postavila proti tomuto tlaku a hlasovala ve prospěch práva na zdravé životní prostředí.

Východiskem aktuální situace je návrh Evropské komise z října 2022, který počítal s přísnějšími limity od roku 2030. Evropský parlament v září 2023 podpořil další zpřísnění těchto hodnot od roku 2035, v souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace. Naopak Evropská rada se snaží navrhovaný zákon oslabit a požaduje odložení implementace nových limitů o deset let v méně rozvinutých regionech.

Třístranná jednání mají být ukončena do 20. února 2024, avšak výsledek je stále nejistý, zejména vzhledem k oznámení Semaforové koalice (vládnoucí politická koalice v Německu pojmenovaná podle tradičních barev jejich členů: červené (SPD), žluté (FDP) a zelené (B’90/Grüne) o zdržení se hlasování v Radě EU. Rozhodnutí, které bude nyní učiněno, tak může mít dlouhodobé a nezvratné důsledky pro kvalitu ovzduší a veřejné zdraví v celé Evropě.




Štítky: Německo Ovzduší EU Znečištění ovzduší Deutsche Umwelhtilfe Olaf Scholz