Na zimu nestačí jen vypnout z elektřiny. Lidé zapomínají spotřebiče zazimovat. Chyba ale může stát tisíce
Zazimování chat či chalup patří mezi pravidelné povinnosti lidí, kteří tyto objekty využívají pouze přes teplejší roční sezónu. Ať už se jedná o úklid vnitřních, či venkovních prostor, odvezení zásob jídla, nebo právě péči o elektrické spotřebiče. Jak se pojistit proti nepříjemným zimním haváriím?
Běžná praxe při odjezdu na zimu ze svého druhého domova spočívá ve vypojení spotřebičů ze zásuvek a následném vypnutí elektřiny a přívodu vody. Tím pro mnohé celá věc končí. Běžné domácí spotřebiče ale nejsou stavěny do podmínek, které panují v neobývaných a nevytápěných prostorech. Nízké teploty pod nulou a současně působící vlhkost patří mezi rizikové faktory, které mohou u materiálů napáchat škody. A nejvíce ohrožené jsou přitom spotřebiče napojené na vodu.
Přeskočení zásadního kroku
Ve vnitřních součástech spotřebičů, jako jsou hadice, ventily nebo čerpadla, se totiž stále nachází zbytková voda. Když se pak teploty dostanou pod bod mrazu, kapalina zamrzne a následným zvětšením svého objemu může vnitřní díly doslova roztrhat.
Zásadní je tedy při zazimování objektu také vypustit zbytkovou kapalinu z trubek. V závislosti na konkrétním spotřebiči je pak také důležité čištění a případné vysušení vlhkosti. Nejvíce ohroženy jsou podle odborníků pračky, bojlery a myčky, u nichž může při nízkých okolních teplotách dojít k poškození. Problémy ale mohou postihnout také lednice a mrazáky.
Zamrznutí vody u spotřebičů
Hrozí hlavně u myček a praček, které je zapotřebí před odpojením důkladně omýt a vyčistit filtry. Následně je nutné vypustit zbytkovou tekutinu podle návodu daného přístroje a odpojit ho od přívodu vody a elektřiny. U myček se také doporučuje vyměnit filtr na dně nádrže a pomocí houbičky odsát tekutinu z odpadu.
Z bojleru je třeba vodu zcela vypustit a zkontrolovat předtím také funkčnost pojistného ventilu, který k bezpečnému vyprázdnění a ochraně před přetlakem pomáhá. Při té příležitosti bojler můžete rovnou pomocí speciálního prostředku vyčistit od vodního kamene a rzi. Na jaře se vám pak odmění rychlejším ohříváním vody, nižšími provozními náklady a delší životností. Před vypouštěním je potřeba vypnout elektřinu, aby topné těleso zbytečně nepracovalo a „nevyhořelo“.
Ledničku a mrazák nejprve odmrazte, následně vyčistěte a vytřete dosucha. Dvířka nechte před odjezdem pootevřená, aby uvnitř nevznikaly plísně a zatuchlý zápach.
Menší spotřebiče jako jsou rychlovarné konvice, toastovače či kávovary vypojte z elektrické sítě. Nezapomeňte je také vyčistit, případně z nich vylít vodu a osušit je, aby nedošlo k poškození. Pak už je jen uložte na místo, kde se na ně nebude zbytečně prášit.
Levnější je havárii neriskovat
Zkušenosti servisních techniků potvrzují, že se v zimě zvyšují výjezdy k opravám spotřebičů umístěných právě na chatách či chalupách. Když se jedná o prasklé čerpadlo nebo hadici, vyjde oprava zhruba na 5 až 10 tisíc korun. Oprava či výměna bojleru se může ale klidně vyhoupnout nad 13 tisíc.
Vše závisí na tom, kolik času s vaším spotřebičem technik stráví, co se bude muset dokupovat a jaké další služby budou zahrnuty. V případě dopravy servisního pracovníka mimo město působení počítejte také s cestovními příplatky s platbou za kilometr.
Preventivní zazimování chaty či chalupy se tedy určitě pro předcházení nehodám vyplatí. Péče navíc se hodí i v případě, že do objektu i přes zimu občas zajedete a udržujete v něm minimální teplotu například 10 °C – takzvané temperování, které zabrání zamrzání trubek.
Například u ledniček je totiž důležité sledovat také jejich klimatickou třídu. Pokud jsou určeny do minimálních teplot kolem 16 °C, při nižší teplotě v místnosti přestávají fungovat a všechno uložené jídlo se může zkazit. V případě nevhodné klimatické třídy je tedy lepší držet se postupu uvedeného výše a lednici nechat během chladných měsíců v době vaší nepřítomnosti odpojenou.