EnergoZrouti.cz

Statisíce Čechů dýchají toxický vzduch i doma. To nejhorší ale teprve přijde

  
Tomáš Jelínek
21. 11. 2022 ▪ 15:52

Statisíce Čechů dýchají toxický vzduch, který jim ničí zdraví i doma. To nejhorší ale podle odhadů teprve přijde. Může za to hlavně energetická krize.

Statisíce Čechů dýchají toxický vzduch
Statisíce Čechů dýchají toxický vzduch
Foto: Brigitte Werner z Pixabay

Vzduch s vysokým obsahem jemných prachových částic PM 10 a PM 2.5. Právě ten se ve velkém vyskytuje i díky počínající topné sezóně ve většině tuzemských měst. Mnoho domácností si ale vzduch, který je velmi důležitý pro zdraví dobrovolně zhoršuje i uvnitř svých domů a bytů. Nejhorší situace ale teprve přijde.

Ačkoliv každoročně s počátkem topné sezóny roste množství prachových a dalších toxických částic v ovzduší výrazně, letošní sezóna by mohla dřívější roky hravě překonat. Ač silné mrazy stále ještě neudeřily i současné teploty blízko pod bodem mrazu ukázaly, jak rychle se dokáže ovzduší zhoršovat.

Například podle dat serveru IQAir byl v Praze téměř celý den překračován limit prachových částic PM 2.5, který je stanoven na 20 µg·m−3. V mnoha případech, a to nejen v Praze přitom není výjimkou, že je limit překračován i dvojnásobně.

Hlavním zdrojem jemných prachových částic v ovzduší je přitom doprava a lokální topeniště. A právě druhý zmiňovaný zdroj letos stojí za velkým množstvím těchto emisí v souvislosti s energetickou krizí. Tím jak se mnoho domácností snaží ušetřit za elektřinu a plyn přesouvají se zpět ke krbovým kamnům a kotlům. Právě v těch pak velké množství prachových částic vzniká při nedokonalém spalování uhlí či dřeva.

Následující měsíce topné sezóny tak budou dle předpovědí z hlediska znečištění ovzduší jemnými částicemi velmi problematické. Už při koncentracích nad 20 µg·m−3 PM 2.5 tak mohou nastat problémy pro mnoho osob, jež jsou na tyto látky citlivější. Problémy tak mohou postřehnout astmatici a další osoby. V době, kdy je tak ve vzduchu cítit kouř není doporučováno příliš vycházet ven bez respirátoru. Velmi problémovou volbou pak může být sport jako je běh, který by ve standardních podmínkách byl pro tělo prospěšný. V tomto případě ale díky vdechování špinavého vzduchu spíše škodí zdraví.

Znečištěné ovzduší přitom může být i uvnitř domácností, kde by jej většina lidí neočekávala. Tam vzniká v zimních měsících například otevíráním krbových dvířek, při kterých unikne část kouře do místnosti. Ten je pak ještě více nebezpečný než ve venkovních prostorech, jelikož v domácnosti nedochází k dostatečné cirkulaci vzduchu, která by toxické částice odstranila. Pro tyto případy je tak velmi vhodné pořízení čističky vzduchu a častější větrání v období, kdy je i venku čistý vzduch.




Štítky: Vzduch Znečištění Ovzduší Toxické látky PM 2.5 PM 10 Air Quality Index