EnergoZrouti.cz

Evropská agentura srovnala znečištění ovzduší v evropských městech. Česko má co zlepšovat

  
Martin Bárta
17. 6. 2021 ▪ 09:14

Evropská agentura pro životní prostředí srovnávala znečištění ovzduší v evropských městech. Česko se umístilo uprostřed tabulky, nejhůře je na tom Polsko a Itálie. Nejlépe pak severské země.

Spalování uhlí v rodinných domech
Spalování uhlí v rodinných domech
Foto: Jerzy Górecki / Pixabay

323 měst – přesně tolik jich do porovnávání kvality ovzduší v rámci evropských měst zapojila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Ta hodnotila 26 zemí a také Island, Norsko a Švýcarsko. Výsledkem je nový žebříček kvality ovzduší ve kterém si Česko nevede příliš dobře. Nejlépe naopak dopadlo Švédsko a Finsko.

Znečištění ovzduší přijde nejhorší země na obrovské peníze

Na prvních příčkách výsledků monitoringu znečištění ovzduší se tak nepřekvapivě drží severské státy, které jsou známé i rychlejší implementací čistých řešení energetiky a přechodu na elektromobilitu. Možná i právě to přispívá švédskému městu Umeå či finskému Tampere k vysoké kvalitě ovzduší.

Spodní část tabulky znečištění naopak obsadila severní Itálie ale i Polsko, které je dosud velmi aktivní ve využívání uhlí jako hlavního zdroje energie. Právě Polsko je dlouhodobě kritizováno za svůj přístup ke znečištění ovzduší, které každý rok zabije více než 40 tisíc lidí. Jak už dříve spočítal server Business Insider, vyjde znečištění draho i místní ekonomiku. Špatný vzduch totiž ročně vyjde na 635 miliard, které jsou místním „vytaženy“ z pěněženek.

Zpět ale k žebříčku EEA, ten nakonec za monitoring v letech 2019 a 2020 ve kterém byly měřeny částice jemného prachu PM 2.5 certifikoval 127 měst s dobrou kvalitou ovzduší. 123 potom mělo zatížení mírné a 73 špatné nebo velmi špatné.

Česko je v půlce tabulky, nejhůře dopadly uhelné regiony

Tuzemská města se většinou zařadila mezi města se středním znečištěním ovzduší. Výjimku ovšem tvoří Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj jejichž krajská města měla koncentraci PM 2.5 mezi 15 – 25 μg / m3, tedy již špatnou kvalitu. Nejhůře tak dopadla Karviná, která měla u částic PM 2.5 zatížení 19,62 25 μg / m3.

Naopak nejlépe je na tom překvapivě další průmyslově zatížená část České republiky a to Ústí nad Labem tam dosáhla hodnota PM 2.5 10,84 μg / m3, což dělá pro Ústí nad Labem 167 místo v tabulce znečištění ovzduší ve 323 evropských městech.

Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje, aby dlouhodobá expozice jemného prachu PM 2.5 zůstala pod 10 mikrogramů na metr krychlový vzduchu. To je přísnější norma než je hodnota v Evropská unii. Výsledky tak ukazují, že 61 procent měst překračuje referenční hodnotu WHO a vystavuje obyvatele znečištění, které velmi ovlivňuje jejich zdraví. Částice PM 2.5 jsou totiž v dlouhodobém měřítku velmi nebezpečné díky tomu, že přenáší toxické látky prostřednictvím plic až do vlásečnicových cév a do těla.




Štítky: Znečištění ovzduší Evropská agentura pro životní prostředí Evropská unie
Zdroj: RED