EnergoZrouti.cz

Kvalita ovzduší byla loni rekordně dobrá, zhoršovaly ji ale některé domácnosti

  
Martin Bárta
18. 1. 2024 ▪ 15:40

Kvalita ovzduší byla podle předběžné zprávy Českého hydrometeorologického ústavu loni rekordně příznivá. Množství prachových a dalších částic v ovzduší ale zvyšovaly domácnosti, které v průběhu energetické krize využívaly kotle na tuhá paliva.

Vzduch v loňském roce byl rekordně čistý
Vzduch v loňském roce byl rekordně čistý
Foto: Unsplash

Kvalita ovzduší v Česku byla loni podle předběžné zprávy Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ) mimořádně příznivá. Koncentrace většiny látek, které ČHMÚ monitoruje totiž oproti předchozím rokům opět poklesly a v období 2013 – 2023 dosáhly nejnižších hodnot. Rok 2023 byl ale mimořádný i z hlediska toho, že v něm poprvé za celou dobu měření nebyl překročen žádný z imisních limitů pro prachové částice PM 2.5 a PM 10.

Relativně dobrou kvalitu ovzduší podle hydrometeorologů podpořily hlavně nižší koncentrace látek, jež jej znečišťují během zimního období. Hlavním důvodem k tomu ale nebylo přímo odstraňování těchto emisí, nýbrž příznivé meteorologické a rozptylové podmínky.

„Na zlepšování kvality ovzduší se dlouhodobě podílejí i průběžně realizovaná opatření pro zlepšení kvality ovzduší, jako jsou výměny kotlů v domácnostech, opatření na významných zdrojích nebo obnova vozového parku,“ uvedl ke zprávě Václav Novák z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Vývoj imisních charakteristik vybraných znečišťujících látek, 2013–2023 , Český...

Zpráva ČHMÚ ale poukazuje na to, že v domácnostech vzrostlo množství vypouštěných emisí prachových částic PM 10, a to v souvislosti s energetickou krizí. Mnoho domácností totiž ve snaze o úsporu zemního plynu, jehož cena byla na začátku minulého roku na rekordních hodnotách, volilo spíše vytápění v kotlech, kamnech a krbech na pevná paliva.

Podle odborníků ale nedocházelo ani tak k topení v těchto zdrojích v takové míře, aby byla zhoršena celková kvalita ovzduší. Oproti tomu lepšímu ovzduší nadále pomáhá přechod na tepelná čerpadla, instalace fotovoltaických elektráren a dalších zdrojů, které mají minimální či nulové emise. Kvalita ovzduší se i díky přechodu na moderní kotle na pevná paliva snižuje i v oblastech mimo města, kde jsou tyto zdroje velmi časté.




Štítky: ČHMÚ Ovzduší Kvalita ovzduší Vzduch PM2.5 PM10