EnergoZrouti.cz

Saharský písek „zasypal“ Česko. Je lepší se vyhnout sportu a venkovním aktivitám?

  
Nikola Stránská
30. 3. 2024 ▪ 15:36

Obloha v Česku zežloutla kvůli velkému množství prachu ze Sahary. Ten by mohl mít vliv i na některé citlivější jedince. Je tak lepší se sportu a dalším venkovním aktivitám vyhnout?

Písek ze Sahary „zasypal“ Česko
Písek ze Sahary „zasypal“ Česko

Už od sobotní noci se do ovzduší nad Českem dostalo velké množství drobného písku ze Sahary. Podle meteorologů zhoršil na mnoha místech ovzduší a vliv by mohl mít i na předpokládané rekordní teploty, které předpovědi už dříve na sobotu slibovaly. Je ale saharský písek problém při sportu? A je lepší se venkovním aktivitám vyhnout?

Nejvyšších koncentrací drobných prachových částic PM 10 dnes v noci a ráno dosáhly měřicí stanice v Jihočeském kraji, což souvisí s příchodem písku či prachu od jihu z Afriky. Na některých stanicích byly hodinové průměrné koncentrace podle informace meteorologů zveřejněných na sociální síti X vyšší než 100 µg/m3.

Podle meteorologů ale ještě není vyloučené, že koncentrace PM 10 a PM 2.5 na dalších stanicích v příštích hodinách ještě vzrostou. Ostatně saharský prach by mohl v Česku přetrvávat až do pondělí.

Společně s tím přichází i otázka, zda může být lepší v těchto dnech vynechat fyzicky náročné sportovní aktivity či vůbec veškeré venkovní aktivity.

Saharský písek by mohl být problém hlavně pro astmatiky, jelikož v počínajícím období pylové sezóny přenáší viry a bakterie, které mohou vyvolávat alergické reakce. Mimo to ale písek ve vzduchu není nebezpečný:

„Neměl by působit ani dýchací potíže, takže žádný vážný vliv na zdraví lidí by mít neměl, a neměl by mít vliv ani na letecký provoz. Kdyby to byl třeba prach sopečný, to už by bylo něco jiného,“ uvedla už před lety meteoroložka Milena Ferebauerová pro server iRozhlas.

Při překročení určitých koncentrací prachu v ovzduší mohou mít ale i tak problémy s dýcháním osoby, které běžně na tyto problémy netrpí. V těchto případech je pak lepší sportovní aktivity i četnější pohyb venku vynechat.




Štítky: Písek Sahara Ovzduší Dýchání Sport Prach