EnergoZrouti.cz

Okamžitě omezte spalování dřeva, vyzývají vědci kvůli emisím karcinogenů

  
Martin Bárta
18. 12. 2021 ▪ 10:08

Spalování dřeva by podle vědců mělo skončit, je totiž škodlivější mnohem více než si myslíme. Topné zdroje spalující dřevo jsou tak podle nové studie mnohem horší pro zdraví lidí ve městech než třeba nákladní automobily.

Spalování dřeva
Spalování dřeva
Foto: Pexels z Pixabay

Když se řekne toxické látky v ovzduší, velká část lidí si představí automobily vypouštějící černý dým, který rozhodně není v pořádku, podle vědců z Řecka má ale znečištění ovzduší ve městech mnohem většího viníka a to spalování dřeva. Právě topné zdroje spalující dřevo jsou totiž podle nové studie zodpovědné za mnohem větší množství karcinogenních látek ve vzduchu než je tomu u automobilové dopravy.

Spalování dřeva je mnohem horší než moderní nákladní vozidla

Nový výzkum, který byl publikovaný ve vědeckém časopise Atmospheric Chemistry and Physics ukazuje, že spalováním dřeva vzniká velké množství polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), jež jsou dlouhodobě prokázané látky s karcinogenními účinky. Nová studie tak ukazuje, že právě těchto látek vzniká při spalování dřeva mnohem větší množství než vzniká třeba při spalování benzínu či nafty v motorových vozidlech.

Svou analýzu sice vědci prováděli v řeckých Aténách, podle jejich dat jsou ale měření podobná téměř v celé Evropě. Spalování dřeva tak zůstává velmi významným zdrojem toxických látek, ale i prachu v mikročásticích PM 10 či PM 2.5, který stojí za významným znečištěním městského ovzduší a to hlavně v zimních měsících. Nadměrné vystavení tomuto kouři pak může mít vážné zdravotní důsledky pro obyvatele měst. Nebezpečný pak může být i každodenní pohyb venku, kdy mnoho domácností vytápí své byty či domy právě spalováním dřeva v krbech a dalších topných zdrojích.

Podle vědců ale není problém jen u starých krbů či kamen, i nová kamna splňující současné normy takzvaného ekodesignu totiž vypouštějí asi 750 krát větší množství drobných částic oproti moderním nákladním automobilům. Topné zdroje spalující dřevo navíc až ztrojnásobují úrovně škodlivého znečištění ovzduší v domácnostech, což může přispívat k dalšímu silnému vlivu na zhoršení zdraví. Spalování dřeva pro ohřev vody, ale hlavně vytápění dnes podle vědců stále využívá zhruba osm procent populace.

Myslíme si, že dřevo je neškodné protože je přírodní

Vědci ve své studii zjistili, že 31 % ročních emisí polycyklických aromatických uhlovodíků pochází ze spalování dřeva a to většinou v zimních měsících, 33 % je pak z nafty a oleje a 29 % pak z benzínu. Jak uvádí studie, kouř ze dřeva navíc obsahuje mnohem toxičtější typy částic, které mají větší vliv na lidské zdraví a jsou tak hlavní hnací sílou dlouhodobého rizika karcinogenních účinků.

Podle vědců by tak mělo dojít ze strany celé Evropy k rychlé reakci a omezení emisí toxických látek ze spalování dřeva. To by následně mělo přispět k čistšímu ovzduší a zlepšení veřejného zdraví. Současné spalování dřeva totiž podle studie stojí za velkým množstvím nemocí jako jsou infarkty, mrtvice, předčasné stárnutí, ale třeba i cukrovka nebo obezita.

Jak pro server The Guardian, uvedl Gary Fuller z lékařské fakulty Královské univerzity v Londýně: máme tendenci si myslet, že spalování dřeva je neškodné protože dřevo je přeci přírodní produkt. Mnoho měření nám ale dokazuje, že tomu tak opravdu není a dřevo stojí za velkým znečištěním toxickými látkami.




Štítky: Vytápění Dřevo Zdraví Emise Auto Karcinogeny
Zdroj: RED