Vláda řekla dost znečištění ovzduší, za necelý měsíc zabavila téměř dvě tisícovky starších vozů

  
Tomáš Jelínek
11. 12. 2021 ▪ 14:21

Stará dieselová vozidla znečišťující ovzduší nemají na silnicích co pohledávat. Vláda nařídila jejich úplný zákaz v hlavním městě. Jen za necelý jeden měsíc pak kvůli porušení zákazu téměř dva tisíce vozů zabavila.

Smog kvůli silné indické dopravě
Smog kvůli silné indické dopravě
Foto: carlovenson z Pixabay

Dlouhodobě špatný stav ovzduší v hlavním městě Indie – Dillí stojí každý rok za zdravotními obtížemi mnoha místních obyvatel. Už v roce 2015 se tak místní parlament dohodl na zákonu o takzvaném Národním zeleném tribunálu (NGT). Ten umožňuje zřízení speciálního tribunálu, který může operativně řešit případy jež ovlivňují životní prostředí. Právě tento tribunál už dříve v regionu zakázal starší dieselová auta, těch nyní jen za necelý měsíc kvůli porušení zákona zabavil téměř dvě tisícovky.

Znečišťujete vzduch? Přijdete o auto

Podle rozhodnutí Národního zeleného tribunálu a po následném schválení ze strany Nejvyššího soudu bylo stanoveno, že v regionu hlavního města Dillí nesmí být provozovány žádná starší vozidla. Podmínky jsou jasné, dieselová vozidla starší 10 let a benzínová vozidla starší 15 let nemají v ulicích města co dělat. Nové nařízení bylo ale ze strany obyvatel přijato dosti nelibě a proto se ministr dopravy Kailash Gahlot rozhodl alespoň pro mírné úpravy.

Jak uvedl ministr na svém Twitteru, nově budou moci být na silnicích i naftová vozidla starší 10 let ovšem v případě, že budou místo naftového motoru umět používat elektromotor. Ten bude moci být používán pomocí dodatečné sady, schválené místními testovacími agenturami. Podle ministra by to mělo výrazně přispět ke zlepšení ovzduší ve městě.

Mnoho řidičů ale nová nařízení nerespektuje a tak je místní orgány trestají rovnou zabavením jejich vozidla. Jen mezi 16. listopadem a 6. prosincem takto úřady zadržely 1 754 starých vozidel, která znečišťovala ovzduší. Ve stejném období navíc úřady udělily pokutu dalším 749 majitelům vozidel za různě těžké přestupky proti novému zákazu.

Zda budou mít nová opatření vliv na snížení emisí skleníkových plynů, ale hlavně prachových částic nebo oxidů dusíku v Dillí se ukáže až po delší době. Hlavní město Indie ale prozatím nadále zůstane jednou z nejznečiště­nějších metropolí na světě. Velké množství obyvatel totiž žije na hranici chudoby a nemůže si pořízení nových vozidel dovolit. Problémem nejen hlavního města je ale i průmyslová výroba, právě tam totiž často dochází k obrovským únikům znečišťujících látek do ovzduší.




Štítky: Auto Znečištění ovzduší Indie Ovzduší Smog Dillí
Zdroj: RED, MOEF.gov