EnergoZrouti.cz

Shell se chce stát předním dodavatelem vodíku v Německu

  
Martin Bárta
30. 9. 2020 ▪ 18:00

Ropný gigant Shell se chce v Německu stát předním dodavatelem zeleného vodíku. Nabídnout by měl i nové nabíjecí stanice pro elektromobily či energii z offshore elektráren u německého pobřeží.

Čerpací stanice na vodík Shell
Čerpací stanice na vodík Shell
Foto: Shell

Německá pobočka ropného gigantu Shell se chce v příštích letech stát jedničkou na v oblasti zeleného vodíku na německém trhu. Mimo vodíku se ale chce zaměřit i na větrnou energii a nabíjecí stanice pro elektromobily.

Nejen vodík ale i větrné elektrárny a elektromobilita

Právě zmíněných nabíječek elektromobilů by na svých čerpacích stanicích po celém Německu chtěla společnost do roku 2030 nainstalovat celou tisícovku. Nabíjecí stanice Shell by navíc měly nabídnout vysokorychlostní nabíjení s výkonem až 150 kilowatt.


Mimo těchto projektů pak společnost vstoupí ještě do výroby a prodeje obnovitelné energie z větrných elektráren u německého pobřeží. Shell je pod značkou Shell Energy v Německu ale i dalších zemích dodavatelem energie, v budoucnu by tak měl sám vyrábět i zelenou elektřinu, kterou dodá svým zákazníkům.


Část energie, kterou offshore (na moři) větrné elektrárny vyrobí pak bude použito i pro výrobu zeleného vodíku, který bude Shell prodávat na svých čerpacích stanicích.

Ropné společnosti jsou nuceny ke změnám v ekologickém myšlení

Ropné společnosti jako je právě Shell či BP si v posledních letech stále častěji uvědomují, že budoucnost je v jiných palivech než těch fosilních, na kterých je jejich byznys postavený. Aby si firmy udržely svou pozici na trzích i v budoucnu, musí nyní přicházet s projekty přechodu na bezemisní zdroje energií.


Stejně jako Shell v Německu oznámil nedávno právě BP svůj plán na omezení těžby ropy a zvýšení investic do obnovitelných zdrojů energie.


Po příkladu Německa se dá očekávat, že s podobnými plány přijdou postupně i další světové pobočky britsko-nizozemského ropného gigantu Shell a to nejen v důsledku omezení, která jim připraví Evropská unie či legislativa dalších států.


Problémem pro společnosti vlastnící velké rafinérie, uhelné lomy či doly může být v budoucnu i nezájem investorů a jejich neochota do těchto komodit investovat. To by jim v případě, kdy nebudou připraveny na přechod směrem k zelené energii mohlo přinést velké finanční potíže či krach. Mimo investorů už nebudou chtít těmto společnostem nejspíše poskytovat úvěry či záruky ani banky což už nedávno oznámila například německá Deutsche Bank.




Zdroj: Shell Německo