Těchto 6 druhů zeleniny je zdravější rovnou zamrazit. Odborník vysvětluje proč

     
Adriana Singerová
28. 10. 2025 ▪ 17:55

Mražená zelenina je zdravější, než si myslíte. Zatímco většina z nás má v hlavě zakódováno, že čerstvá zelenina je vždy nejlepší volbou, odborníci dnes upozorňují, že mražená v žádném případě nepatří na druhé místo. U některých druhů dokonce mrazem získáte více živin než nákupem čerstvé na tržnici, kde často prošla dlouhou cestou i skladováním – na úkor svého zdraví prospěšného obsahu. Jak vlastně mrazicí proces ovlivňuje kvalitu a proč je podle vědeckých studií lepší část zeleniny uchovat v mrazáku?

Těchto 6 druhů zeleniny je zdravější rovnou zamrazit
Těchto 6 druhů zeleniny je zdravější rovnou zamrazit
Foto: Shutterstock

Největší předností mražené zeleniny je, že se zpracovává v řádu hodin po sklizni. Právě tehdy dosahuje svého nutričního maxima, protože obsah vitamínů, minerálů i antioxidantů postupně klesá od okamžiku utržení. 

Proč mražená zelenina není „méněcenná“

Průmyslová technologie umožňuje extra rychlé zamrazení, čímž se zastaví procesy vedoucí ke znehodnocení – enzymatické pochody, oxidace, rozklad některých živin. Ovoce a zelenina určené na zamrazení proto často překonává čerstvé varianty v tržní kvalitě, které už mají za sebou převoz, skladování, někdy i delší prodej. U brokolice nebo květáku není výjimkou, že jejich obsah vitaminu C je u mražené varianty vyšší než u čerstvých, které několik dní cestovaly nebo ležely v přepravkách.

Proč mražená zelenina není méněcenná , ...

Brokolice

Je jedním z těch druhů, na kterých se ukazuje výhoda mrazení naplno. Po sklizni začíná rychle ztrácet vitamín C, alespoň polovina se vytratí v řádu dnů. Mrazení téměř okamžitě zastaví procesy rozkladu a při průmyslovém zamrazování se brokolice nejprve krátce blanšíruje v páře, aby se zničily enzymy. Výsledkem je produkt s vysokou hladinou vitamínů a bez mikrobiálních ri­zik.

Špenát

Špenát je další hvězdou mražené sekce. Při správně provedeném zmrazení si uchovává maximum železa, vlákniny i vitaminu K a antioxidantů, které jsou klíčové pro prevenci civilizačních nemocí. Mražený špenát je navíc stabilní. Nevysychá, netuhne, nehořkne a jeho chuť i struktura zůstávají téměř stejné jako u čerstvého produktu.

Hrášek

Zelený hrášek je zelenina, která svoji chuť i barvu ztrácí prakticky ihned po sklizni. Mražení mu umožňuje zachovat čerstvou sladkost, sytě zelenou barvu a také to nejcennější: vysoký obsah vitaminu B a vlákniny. Odborníci na výživu doporučují sáhnout po mraženém hrášku zejména mimo sezónu – ztráta živin v době přepravy čerstvého hrášku je skutečně výrazná.

Paprika a květák

Paprika je v sezóně výtečně sladká, ale mimo ni nemá zdaleka takové množství vitamínů, zejména beta-karotenu a vitaminu C. Mražená si na rozdíl od skladované dokáže udržet nutriční hodnotu i po několika měsících. U květáku platí podobné pravidlo – mražený květák je bohatý na základní minerály, vitamin B5 a vlákninu, která posiluje trávení.

Zeleninová směs

Mražené zeleninové směsi obsahují například mrkev, hrášek, kukuřici i fazolky, a při cíleném blanšírování před mrazením si většina z nich zachová stabilní nutriční profil. Kromě toho, že v mražené zelenině nehrozí ztráta vitaminů dlouhodobým skladováním, odpadá navíc i riziko zkažení nebo plísní.

Zapomeňte na předsudky o mražené zelenině. , Shutterstock...

Odborníci potvrzují: Mražená zelenina je srovnatelně zdravá

Základem správné výživy je pestrost a dostatek vitaminů v jídelníčku. Nutriční experti potvrzují, že mražená zelenina je praktickou i zdravotně velmi efektivní alternativou. Výživová hodnota pokrmů z mražené zeleniny výrazně závisí na šetrném rozmrazení a zpracování – nejlépe krátce povařit nebo připravit v páře. Moderní studie navíc potvrzují, že mražená zelenina může mít v řadě případů více vitamínů než ta čerstvá, pokud čerstvá byla před prodejem delší dobu skladovaná.

Má tedy smysl přehodnotit zažité návyky a mražené zeleniny se nebát. Nejenže získáte stabilní zdroj kvalitních živin a vlákniny, navíc šetříte čas i peníze. Je to rychlé, pohodlné, a zároveň zdravé řešení. A právě to dnes oceňují také odborníci na výživu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Zdraví Zelenina Vitamíny
Zdroj: stobklub.cz, petitchef.cz, sciencedirect.com




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější