EnergoZrouti.cz

Praha instaluje nová mlžící zařízení pro příjemnější klima ve městě

  
Martin Bárta
27. 6. 2020 ▪ 09:34
Mlžítka v Praze
Mlžítka v Praze
Foto: Praha.eu

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a Pražská vodohospodářská společnost chystá letos v létě instalaci dalších mlžítek i mimo centrum. Tato zařízení díky vytváření miniaturní mlhy pocitově snižují teplotu ve městě ale dokáží i zvýšit vlhkost a snížit prašnost ve svém okolí.


Již vloni se tato zařízení objevila v úzkém okruhu centra města, letos by ale mělo dojít i na instalaci mimo centrum v dalších městských částech. Již nyní jsou mlžící zařízení v provozu na Praze 14, 17 či 22. Mlžítka jsou instalovány tak aby odpovídali nejen z hlediska urbanismu ale i z hlediska technického jelikož jsou napojovány a přímo překrývají hydranty je posuzována i vhodnost hydrantu, který zároveň nesmí sloužit pro hašení požárů.


Podobná zařízení budeme v centrech měst nacházet v nejbližších letech častěji a to i díky vzniku tepelných ostrovů v jejichž důsledku je teplota ve městech mnohem vyšší než v přírodním prostředí a tak je město pro dlouhodobější pobyt nesnesitelné. Právě mlžící zařízení tak může být jednou z technologií jak město ochladit ovšem dále musí být řešeno jak problém stále více snižovat a to i sadbou nových stromů v centrech měst.




Zdroj: PVK