EnergoZrouti.cz

Obří vysavač oxidu uhličitého na Islandu má problémy. Kvůli arktickým podmínkám zamrzají stroje

  
Martin Bárta
20. 4. 2022 ▪ 15:18

Obří vysavač oxidu uhličitého z ovzduší, který v minulém roce spustili na Islandu má problémy. Kvůli drsným arktickým podmínkám mají některé stroje problémy. Provozovatel ale plánuje další vývoj technologie.

Vysavač CO2 na Islandu
Vysavač CO2 na Islandu
Foto: Carbfix

Orca – obří vysavač oxidu uhličitého ze vzduchu by měl podle předpokladů svých autorů odstranit z ovzduší každý rok 4 000 tun oxidu uhličitého. Ten by se měl následně pomocí procesu zvaného Direct Air Capture (DAC) uložit pod zem v podobě kamene. Aktuálně se ale projekt potýká s problémy, které mu způsobují nehostinné arktické podmínky.

Plnění současného plánu zatím není jisté, firma ale má ještě vyšší ambice

Projekt obřího vysavače CO2 byl po dlouhém vývoji uveden do provozu vloni v září a stal se tak největší světovou stanicí, která má zachycovat oxid uhličitý z ovzduší, a tím snižovat jeho množství, které přispívá ke změně globálního klimatu.

V současnosti se ale ambiciózní cíle na zachycení 4 000 tun oxidu uhličitého zdají nedosažitelné. Velký problém totiž projektu způsobuje kruté arktické počasí a povětrnostní podmínky, které způsobují problémy se součástkami strojů, jež mají ovzduší „čistit“.

Švýcarské provozovatele ze společnosti Climeworks ale současné potíže neodrazují od dalšího rozvoje projektu. Ten by měl podle nich do konce desetiletí ze vzduchu odebírat více než milion tun oxidu uhličitého. Právě kvůli tomu také nedávno společnost podepsala smlouvy se společnostmi, které ji pomohou cíle dosáhnout vyššími investicemi do vývoje a škálování technologie DAC. V současnosti také firma technologie vylepší tak, aby drsným podmínkám, které na Islandu panují dokázaly odolávat.

Současné zařízení je tvořeno osmi kontejnery, které pomocí ventilátorů a filtrů izolují oxid uhličitý ze vzduchu. Ten je následně smíchán s vodou a čerpán pod zem. Tady by se měl podle plánů časem proměnit v kámen. Ačkoliv je k fungování celého projektu nutná další energie, provozovatelé ji vyrábějí v nedaleké geotermální elektrárně a při její výrobě by tak neměly vznikat další emise CO2.




Štítky: Oxid uhličitý Climeworks Island Vysavač CO2 Emise Skleníkové plyny
Zdroj: RED