Tohle do mrazáku nikdy nedávejte. Dělá to většina lidí a pak se diví, proč jim všechno smrdí
Mrazák je v domácnosti neocenitelným pomocníkem. Uchová velké zásoby jídla na delší čas, případně pomůže zmrazit zbytky třeba od oběda. Ovšem ne každá potravina je k zamrazení vhodná. U některých z nich může vlivem nízkých teplot dojít ke znehodnocení.
Potravina, jež se do mrazničky nehodí, může přijít o svou typickou strukturu, chuť i kvalitu. Dokonce se můžete setkat s tím, že celý vnitřek mrazničky naplní nepříjemným zápachem, kvůli kterému budete muset spotřebič řádně vyčistit. Daleko lepší je proto vědět, u kterých potravin se mrazení zaručeně vyhnout.
Cibule a česnek
Bez česneku či cibule se neobejde snad žádné vaření, nicméně v mrazáku nadělají víc škody než užitku. Pokud byste se je rozhodli umístit do mrazáku, riskujete tím uvolnění sírových sloučenin, jež následně stojí za intenzivním zápachem. Ten se navíc velice snadno vsákne i do jiných mražených surovin. Zvlášť náchylné je na to například máslo či maso.
Vejce ve skořápce
V takové formě se mrazení vajíček nedoporučuje. A to zejména proto, že vlivem nízkých teplot může dojít k rozpínání tekutin uvnitř vajíčka a následnému prasknutí. Podobně není vhodné ani mrazení předvařených vajíček. V mrazáku by změnila konzistenci a nebyla by posléze vhodná k jídlu. Pokud nutně vajíčka potřebujete zmrazit, nejdříve je rozklepněte třeba do formiček na led. V takové formě už budou po rozmrazení vhodná ke konzumaci.
Aromatické sýry
Do této kategorie patří třeba hermelín, niva nebo romadur. Tyto druhy sýrů mají výraznou chuť, a hlavně vůni už za klasické teploty, po vložení do mrazáku se pak ještě zintenzivní. Opět jím mohou „načichnout“ také další uskladněné suroviny, zmrzlinu či pečivo nevyjímaje.
Ryby bez vhodného obalu
Na to si dejte obzvlášť pozor, jelikož rybí maso je velmi citlivé a také velmi aromatické. V žádném případě ho proto nedávejte do mrazáku bez obalu, jinak vám všechno uvnitř bude vonět po rybině. Ryby je vždy nejlepší mrazit v těsném obalu, nejlépe vakuově.
Syrová listová zelenina
Kdo by nechtěl mít po ruce zásobu zeleniny po celý rok. V létě je to hračka, zvlášť když máte vlastní zahrádku, jenže co v zimě? Proto se vyplatí zeleninu mrazit, nicméně si dejte pozor na to, v jaké formě zelenina bude. Syrová zelenina (typicky salát, rukola, špenát nebo kapusta) je totiž plná voda a když ji takto zamrazíte, ledové krystalky potrhají buněčnou strukturu a místo zeleniny se vám do rukou dostane nevzhledná kaše. Proto zeleninu před zmrazením krátce povařte a zchlaďte ve studené vodě. Do mrazáku ji doporučujeme uložit v malých porcích v dobře uzavíratelných obalech.
Staré pečivo
Do mrazáku nepatří ani staré pečivo – rozhodně ho neuchráníte před plísní tak, že ho necháte zamrazit. Naopak, pokud už pečivo začíná plesnivět (a nemusí to na něm ještě být znát), zavlečete si zatuchlý pach plísně do mrazáku. Proto se v případě nutnosti mrazí pouze čerstvé a suché pečivo, uložené nejlépe do papírového a poté do plastového sáčku.
Káva
Káva v mrazáku rozhodně nemá co pohledávat. Mylné jsou i domněnky o tom, jak déle vydrží čerstvá. Není tomu tak, jelikož káva pohlcuje okolní pachy, a proto do sebe po pár dnech uvnitř mrazáku začne vstřebávat třeba vůni ryb nebo masa. Kávu vždy skladujte mimo mrazák, v dobře uzavíratelné dóze. Nejlepší volbou je pro ni suché a temné místo.
Na mrazení nespěchejte
Obecně u mrazení vhodných potravin platí pravidlo o nespěchání. Například hotové pokrmy, které jste si navařili do zásoby, nechte před zmrazením pořádně vychladnout v misce bez víka či uzávěru. Horké jídlo by mohlo mrazák zbytečně ohřát, což rozhodně není žádoucí.
Jak na údržbu mrazáku
Někdy se to ovšem nepodaří uhlídat a mrazák začne nepříjemně zapáchat. Není třeba se toho ihned děsit, naštěstí se to dá poměrně rychle napravit.
- Nejprve mrazák vypojte z elektriky.
- Vyprázdněte ho a nechte ho úplně rozmrazit. Dejte si pozor na to, abyste části mrazáku přimrznuté ke stěnám (například šuplíky) nevytahovali násilím.
- Veškeré potraviny, které zapáchají, vyhoďte. V této chvíli je už nemá smysl zachraňovat.
- Posléze celý vnitřek spotřebiče důkladně umyjte směsí vody s octem nebo jedlou sodou. V obou případech se jedná o skvělé pohlcovače pachů. U octa volte raději bílý, který je více koncentrovaný.
- Mrazák nechte důkladně proschnout.