Lesy ČR obnovily další tůně a mokřady na Hodonínsku

  
Nikola Stránská
31. 3. 2021 ▪ 12:07

Další tůně a mokřady na Hodonínsku obnovily v rámci svého programu Vracíme vodu lesu Lesy ČR. Ty práce na projektu vyšly na 1,3 milionu korun, velkou část ale uhradila dotace.

Nová vodní tůň na potoce Olšička
Nová vodní tůň na potoce Olšička
Foto: Lesy ČR

Lesy ČR v rámci svého programu Vracíme vodu lesu obnovily mokřad a několik tůní na potoce Olšička v lesích na Hodonínsku. Náklady na celou úpravu přesáhly 1,3 milionu korun. Díky úpravě se ale zlepší vodní režim lesa, to přispěje jak klimatu tak i rostlinám a živočichům.

Mokřady pomáhají vzdorovat změně klimatu

V rámci programu Vracíme vodu lesu už Lesy ČR obnovily či vytvořily velké množství mokřadů a tůní po celé České republice. Díky úpravám by lesy měly být do budoucna zdravější a silnější proti hrozbám změny klimatu.

Odstraňování sedimentů nové tůně , Lesy...
„V pramenné části Olšičky jsme obnovili mokřad, ve kterém zadržuje vodu nový propustek na lesní cestě,“ říká vedoucí polesí Hodonín Lesů ČR Karel Ondráček. Níže po proudu se vyhloubily dvě tůně. Nejpatrnější je ale obnova velké, sedimentem zanesené lesní tůně, která kvůli chybějícímu stavidlu zadržovala jen malý objem vody. „Tůň jsme vyčistili, hráz opravili a instalovali nové vypouštěcí zařízení,“ pokračoval Ondráček.

I další tůň lesníci zbavili usazenin, možné to ale bylo jen z části kvůli vzácné a chráněné vodní rostlině žebratce bahenní, která na místě roste.

„Všechny obnovené vodní tůně se rychle zaplnily vodou a předpokládáme, že v tůních najdou místo pro život mnohé druhy chráněných obojživelníků,“ dodává vedoucí polesí.

Podle lesníků mají právě tůně svůj velký vliv na přírodu. Zadržují totiž vodu a tím zlepšují klima. Navíc jsou velmi vyhledávaným útočištěm zvířat a jsou vhodným biotopem pro růst rostlin, které se na vodu vážou.




Štítky: Lesy Mokřady Ekologie
Zdroj: Lesy ČR