EnergoZrouti.cz

Přijdou povodně, jaké jsme dlouho neviděli? Předpovědi ukazují nečekaný extrém

     
Nikola Stránská
11. 9. 2024 ▪ 08:53

Množství srážek, které by od čtvrtka do neděle mohlo spadnout v některých částech Česka, by mohlo být nezvykle velké. Meteorologové varují, že velká část předpovědních modelů ukazuje na více než 300 litrů vody na metr čtvereční. Mohly by přijít povodně, jaké jsme ještě neviděli?

Přijdou povodně, jaké jsme dlouho neviděli? Předpověď počasí nevypadá příliš dobře
Přijdou povodně, jaké jsme dlouho neviděli? Předpověď počasí nevypadá příliš dobře
Foto: Unsplash

Meteorologické předpovědi pro nadcházející víkend přinášejí alarmující zprávy, které mohou mít vážné důsledky pro české regiony, zvláště pro oblast kolem Jeseníku. Podle meteorologického modelu Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) by v severovýchodních Čechách od čtvrtka do neděle mohlo spadnout i přes 350 mm srážek. Takové množství vody v krátkém časovém období vyvolává oprávněné obavy z povodní, jaké jsme dlouho či ještě vůbec neviděli.

Povodně jsou v historii českých zemí neoddělitelnou součástí, příkladem jedné z těch nejdramatičtějších přitom může být rok 2002. Tehdy nás postihly povodně, které nejenže zasáhly široké oblasti, ale rovněž přinesly nejrozsáhlejší škody. Historie nás učí, že povodně mohou mít různé příčiny a intenzitu, ale každá nová událost může překonat předchozí rekordy.

Povodně v roce 2002 byly způsobeny kombinací několika faktorů. Vysoké srážky a jejich kumulace během srpna vedly k bezprecedentnímu nárůstu hladin řek. Podle zprávy Akademie věd ČR byly tyto povodně důsledkem dvojice extrémně silných dešťů, které přivedly k neobvykle silným a dlouhotrvajícím srážkám. V některých oblastech spadlo během několika dnů více než 300 mm srážek, což vedlo k masivnímu vylití řek a rozvodnění.

Nynější předpovědi, které hovoří o až 350 mm srážek v okolí Jeseníku, naznačují, že bychom se mohli dostat na úroveň podobnou nebo dokonce překračující rekordy z roku 2002. Tento objem srážek, pokud se naplní, by mohl vyvolat srovnatelné nebo ještě horší důsledky. Zkušenosti z minulosti ukazují, že i menší variace v intenzitě a trvání srážek mohou mít zásadní vliv na rozsah povodní.

V roce 2002 byly povodně spojeny s masivním vylitím řek jako je Labe a Morava, které způsobili nejen přímé škody na majetku, ale také dlouhodobé ekologické a socioekonomické dopady. Dopady byly patrné i v hlavním městě a dalších městech a obcích v povodí těchto řek, kde byla zasažena infrastruktura, ztraceny domovy a městské oblasti byly po dlouhé měsíce ve stavu nouze.

Srovnání s dnešní situací ukazuje, že klimatické změny a jejich dopad na extremní počasí mohou přinášet ještě intenzivnější a častější povodně. V posledních letech se četnost extrémních povětrnostních jevů zvyšuje, což vede k větším výkyvům v intenzitě srážek a jejich distribuci. Jak uvádějí odborníci, současné předpovědi by mohly být jen jedním z mnoha varovných signálů, že bychom se měli připravit na nové výzvy v oblasti vodního hospodářství a ochrany před přírodními katastrofami.

Extrémní povodně se v roce 2010 nevyhnuly ani Libereckému kraji, kde způsobily extrémní škody , Martin...

Přestože meteorologické modely a předpovědi jsou stále více sofistikované, je zásadní, aby lidé i instituce zůstali obezřetní a připravení na případné nečekané extrémy, které mohou ohrozit jejich životy a majetek. Systém monitorování srážek a včasné varování hrají v těchto krizových situacích nezastupitelnou roli, a je v našem zájmu zajistit, aby byl připraven na všech úrovních.

Na velkou vodu už se v současnosti připravují i správci vodních toků, kteří začínají ve velkém upouštět přehrady a retenční nádrže. „Od středy 11.9.2024 bude zvýšen odtok z Vltavské kaskády, a to ve vazbě na aktuální hydrologické předpovědi, na disponibilní volný prostor v nádržích a situaci na toku pod Vltavskou kaskádou. Postup bude upřesňován dle upřesňování předpovědí Českého hydrometeorolo­gického ústavu.“, uvedlo na sociální síti X Povodí Vltavy



Sdílejte článek  
       


Štítky: ČR Povodně Počasí Déšť Klima Předpověď počasí ECMWF


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.