EnergoZrouti.cz

Francouzští úředníci odhalili 20 tisíc nelegálních bazénů. Pomohla jim v tom umělá inteligence Googlu

  
Martin Bárta
30. 8. 2022 ▪ 14:23

Francouzští daňoví úředníci odhalili pomocí umělé inteligence přes 20 tisíc bazénů, které nebyly v souladu s místními zákony ohlášeny. Stát tak přicházel o daň, kterou je nutné z vlastnictví bazénu odvádět.

Ve Francii podléhají bazény zdanění
Ve Francii podléhají bazény zdanění
Foto: jamicc z Pixabay

O více jak 10 milionů dolarů podle zprávy serveru The Guardian přišla Francie na daňových příjmech u bazénů, které jejich majitelé oficiálně nezaevidovali. V zemi totiž platí povinnost ohlášení bazénů, které mají vliv na daň z nemovitosti. Nelegální bazény odhalila umělá inteligence, kterou úřadům dodala americká společnost Google.

Francouzské zákony nařizují povinnost nahlásit bazén kvůli tomu, že právě jeho vlastnictví zvyšuje hodnotu samotné nemovitosti u které stojí. Právě z toho důvodu by také všichni majitelé bazénů měli odvádět vyšší daně.

Problémem ale je, že velkou část bazénů úřadům nikdo nenahlásí a vymáhání daní je tak pro úřady někdy velmi náročné či téměř nemožné.

Místní finanční úřad tak napadlo spojit se s americkou společností Google a místní digitální společností Capgemini s úkolem vytvořit systém schopný z leteckých snímků, které jsou běžně v Google Maps dostupné veřejnosti rozpoznat bazény po celé zemi. Tato data by systém měl následně porovnat s databází katastru nemovitostí, zda vlastník nemovitosti za bazén platí.

Podle informací je systém velmi úspěšný, jelikož jen při testování v několika regionech odhalil více jak 20 tisíc bazénů, které jejich majitelé nenahlásili.

Úřady následně uvedly, že systém by do budoucna mohl být použit v celé zemi, což by už nyní mohlo zvýšit zájem majitelů nemovitostí přihlásit se k dani dobrovolně dříve, než je úřady vypátrají za pomoci satelitních dat.

Jisté také je, že podobný systém by se do budoucna mohl použít i pro další účely jako je sledování nelegálních přístaveb domů či výstavby altánů, které v současnosti úřady nejsou schopné postihnout.

Satelitní data propojená s umělou inteligencí v posledních letech začínají využívat soukromé firmy, ale i úřady po celém světě. Praktické využití by tak mohla satelitní data najít například ve včasné detekci ohnisek požárů ještě před tím, než dojde k jejich rozhoření. To by v případě lesních požárů mohlo předcházet obrovským škodám, které požáry v posledních letech v důsledku změn klimatu způsobují.




Štítky: Google Francie Bazény Voda Umělá inteligence
Zdroj: RED