EnergoZrouti.cz

Ekvádor povolává armádu k ochraně a správě přehrad kvůli extrémnímu suchu

     
Nikola Stránská
25. 9. 2024 ▪ 15:35

Extrémní sucho vyvolalo v Ekvádoru problémy s výrobou elektřiny. Země totiž vyrábí více než 60 % veškeré energie právě z vodních elektráren. Ty teď ale kvůli suchu stojí. Prezident už nyní povolal i armádu, která by měla zajistit ochranu a stabilní provoz vodních zdrojů a elektráren.

Nedostatek vody ohrožuje i energetickou síť v Ekvádoru, ten kvůli tomu povolává armádu (ilustrační foto)
Nedostatek vody ohrožuje i energetickou síť v Ekvádoru, ten kvůli tomu povolává armádu (ilustrační foto)
Foto: Unsplash

V důsledku extrémního sucha, které postihlo Ekvádor v letošním roce, se místní vláda rozhodla povolat armádu, aby chránila a spravovala kriticky důležité vodní zdroje v zemi. Tento krok je reakcí na nejhorší suché období za posledních 61 let, kdy byl nedostatek vody natolik závažný, že došlo k ohrožení provozu hydroelektráren, které zajišťují významnou část energetických potřeb země.

Ekvádor je přitom na vodní energii silně závislý. Výroba ve vodních elektrárnách totiž pokrývá více než 60 % jeho celkové produkce elektřiny. Výrazný pokles hladiny vody v nádržích přinutil vládu přistoupit k řízeným výpadkům elektřiny ve snaze snížit zátěž na energetickou síť a zajistit, aby zbývající zdroje vody byly spravovány co nejefektivněji. Podle oficiálních zpráv vlády jsou vodní zdroje pod dohledem armádních jednotek, které nejen chrání klíčová vodní díla před možnými hrozbami, ale zároveň se podílejí na jejich údržbě.

Situace je natolik kritická, že vláda prezidenta Daniela Noboy pohrozila dalšími razantními opatřeními, pokud sucha budou pokračovat. Ekvádor čelí nejen energetické krizi, ale i hrozbě, že nedostatek vody způsobí ztráty v zemědělství a zásobování pitnou vodou pro obyvatele městských i venkovských oblastí.

Mezinárodní pozorovatelé upozorňují, že Ekvádor může čelit dlouhodobým dopadům změny klimatu, které povedou k podobným krizím častěji. Kromě přímých dopadů na zemědělskou výrobu a energetiku by mohl být zasažen i turistický sektor, který je jedním z klíčových odvětví místní ekonomiky.

Prezident Noboa proto zároveň zdůrazňuje potřebu dlouhodobých investic do modernizace vodohospodářské infrastruktury a rozvoje obnovitelných zdrojů energie, aby byla země lépe připravena na podobné situace v budoucnosti. Vláda zároveň jedná s regionálními partnery o sdílení osvědčených postupů pro zvládání sucha a zajištění větší energetické stability.

Odborníci varují, že bez rychlé a koordinované akce by se krize mohla prohloubit, což by mělo dalekosáhlé důsledky pro celou jihoamerickou zemi, která je jinak známá svou bohatou biodiverzitou a relativně stabilním klimatickým prostředím.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Voda Ekvádor Armáda Sucho Vodní elektrárny Elektřina Energetika Elektrárny
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.