EnergoZrouti.cz

Voda na příděl. Kalifornie hrozí přísnějším omezováním, pokud lidé spotřebu neomezí sami

  
Lenka Nováková
25. 5. 2022 ▪ 09:06

Po výzvě kalifornských úřadů na snížení spotřeby vody v době extrémního sucha přišla opačná reakce. Lidé zvýšili svou spotřebu o téměř 20% a guvernér Kalifornie Gavin Newsom tak začíná hrozit většími omezeními v případě, že bude stejná situace pokračovat.

Pitná voda
Pitná voda
Foto: ExplorerBob z Pixabay

Nejsušší začátek roku za poslední století. Přesně tak informují kalifornské úřady o letošních prvních třech měsících roku, které jsou pro místní zdroje pitné vody zásadní. Od ledna do března totiž v Kalifornii spadne většina srážek a roztaje sníh. První měsíce letošního roku ale ukázaly, že změna klimatu dál pokračuje a sucho se bude i v příštích letech rychle prohlubovat.

Místní úřady tak po velmi nepříznivém výhledu na dešťové srážky vydaly výzvu obyvatelům, aby s vodou šetřili. Ti by se tak měli rychleji sprchovat, pouštět myčky na nádobí jen když jsou opravdu naplněné a také přestat se zaléváním svých opečovávaných trávníků a zahrad. Podle kalifornských vodohospodářů byl ale efekt úplně opačný a lidé spotřebovali téměř o 20% více vody jak ve stejném období minulého roku.

Sucho se tak nadále prohlubuje a guvernér kalifornie Gavin Newsom už nyní pohrozil, že pokud lidé spotřebu sami neomezí, bude nutné zavést různá omezení, která zajistí alespoň základní množství vody, které je nutné pro pití nebo osobní hygienu. Lidé by se tak v některých částech Kalifornie mohli během příštích měsíců dočkat i mnohem drastičtějších omezení, než na která jsou zvyklí.

Guvernér by ale podle serveru The Guardian prozatím nechtěl vydávat plošná opatření, která by omezila spotřebu vody v celém státě. Pravidla by tak v současnosti měly stanovovat hlavně místní vodohospodáři, kteří mohou nejlépe určit pravidla pro používání vody ve městech, která zásobují.




Štítky: Voda Kalifornie Sucho Pitná voda USA
Zdroj: RED