Vědci varují: studny s podzemní vodou začnou rychle vysychat

  
Martin Bárta
24. 4. 2021 ▪ 08:52

Až 20 procent vrtů, které jsou velmi důležité pro zásobování obyvatel ale i zemědělských ploch pitnou vodou by mohlo v následujících letech vyschnout. Studny jsou podle vědců mělké a voda se nestíhá doplňovat.

Měření hloubky vody v podzemním vrtu
Měření hloubky vody v podzemním vrtu
Foto: WikimediaImages / Pixabay

Ačkoliv počet lidí, kteří využívají studny s pitnou vodou pro domácnost či zemědělské účely postupně klesá díky rozšiřující se vodovodní síti, stále jde o velmi využívaný zdroj. Studny s podzemním vrtem tak podle odhadů zásobují pitnou vodou více jak polovinu světové populace a velkou část zemědělství. Velké části z nich ale hrozí v následujících letech vyschnutí.

Mělké studny budou mít problém velmi brzy

Ačkoliv více jak 40 % zemědělský ploch, které je nutné zavlažovat využívá vodu ze spodních vrtů, je často tento zdroj velmi přehlížen. A právě to je podle odborných asistentů Debry Perrone a Scotta Jasechka z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře velký problém.

Vědci totiž sestavili doposud nejkomplexnější analýzu studní s podzemní vodou, která zahrnuje více jak 40 zemí. Jejich nová studie zveřejněná v časopise Science tak ukazuje velmi detailní pohled na světové zdroje pitné vody.

V rámci práce bylo analyzováno několik desítek milionů stavebních záznamů o studních podzemní vody po celém světě. A právě tyto záznamy ukazují na to, že mnoho z vystavěných studní je ohroženo rizikem vyschnutí. Podle vědců by tak v následujících letech mohla vyschnout až jedna z pěti podobných studní, které byly zkoumány.

Vědci stavební záznamy o studních propojili s údaji o stavu hladin podzemní vody. To tak ukázalo, že 6 až 20 procent všech studní na světě v současné době leží ne více než 16 stop (přibližně 4,87 metrů) pod hladinou vody. A právě tato nízká hloubka studní povede k jejich vyschnutí v následujících letech.

Využíváme víc vody, než se zvládne doplnit

Vědci také poukázali na to, že nové vrty v mnoha případech nebraly v úvahu snížení hladiny podzemní vody a proto nebyly vykopány hlouběji než vrty hloubené dříve. To tedy povede k tomu, že nové vrty vyschnou stejně rychle jako ty původní.

Cesta podzemní vody

Důvod snižování hladiny podzemních zdrojů a v některých případech i jejich vysychání je přitom jednoduchý. Lidé totiž odebírají mnohem více vody, než zvládne příroda přirozeným vsakováním vody doplnit.

Stále větší množství betonových ploch nejen ve městech navíc vsakování vody brání a ta je odváděna kanalizačním systémem na jiná místa. V tom případě se voda nemá jak vsáknout pod zem a doplnit tyto přirozené zásobárny vody. To se navíc v souvislosti s globálním oteplováním ještě zhorší.

Vědci na závěr své práce upozorňují, že pokud nedojde k rychlé změně našeho myšlení a fungování ale i zpomalení změny globálního klimatu, mohl by se přístup k čerstvé vodě stát jednou z privilegií, kterou si budou moci dovolit jen bohatí lidé.




Štítky: Voda Pitná voda Věda
Zdroj: Kalifornská univerzita v Santa Barbaře