EnergoZrouti.cz

Povodně nejsou v Česku žádnou novinkou, částečně si za ně však můžeme sami

     
Nikola Stránská
13. 9. 2024 ▪ 09:07

Povodně nejsou na území současné České republiky ničím novým, nejstarší záznamy o velkých povodních pocházejí už z roku 1118. Extrémních meteorologických jevů však přibývá a v budoucnu by povodně mohly být mnohem častější. Částečně za to ale neseme odpovědnost sami.

Povodně nejsou v Česku nic nového, stále častěji si za ně ale můžeme sami
Povodně nejsou v Česku nic nového, stále častěji si za ně ale můžeme sami

Povodně jsou v České republice dlouhodobě známým a opakujícím se přírodním jevem. Historicky byly součástí života v oblastech podél řek, jako jsou Vltava, Labe či Morava. V posledních desetiletích však odborníci varují, že v důsledku změny klimatu by se povodně mohly stávat častějšími a ničivějšími.

Záznamy ukazují, že povodně sužovaly české země po staletí. Jedna z nejstarších zaznamenaných povodní se odehrála v roce 1118. V moderní historii jsou ale významné zejména povodně z let 1997 a 2002.

V roce 1997 zasáhla Moravu a Slezsko povodeň, která byla označována jako „povodeň století“. Způsobila škody přesahující 60 miliard korun a vyžádala si 60 lidských životů. O pět let později, v roce 2002, postihla Českou republiku další katastrofální povodeň, tentokrát především v povodí Vltavy a Labe. Tato „povodeň tisíciletí“ způsobila škody odhadované na 73 miliard korun.

Povodně kvůli změně klimatu? Částečně ano

Změna klimatu přináší extrémnější výkyvy počasí, což může vést k častějším a intenzivnějším povodním. Zvýšení teplot způsobuje větší odpařování vody, což vede k intenzivnějším srážkám. Podle zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) z roku 2021 je velmi pravděpodobné, že extrémní srážkové události budou častější a intenzivnější.

V České republice se to projevuje častějšími přívalovými dešti a bouřkami, které mohou vést k bleskovým povodním. Navíc se očekává, že zimní srážky budou více v podobě deště než sněhu, což může způsobit vyšší průtoky v řekách během zimních měsíců.

V reakci na zvyšující se riziko povodní přijala Česká republika řadu opatření. Patří sem výstavba protipovodňových hrází, zlepšení odvodňovacích systémů a zavedení pokročilých systémů včasného varování. V Praze byl například po povodni v roce 2002 vybudován komplexní systém protipovodňové ochrany, který zahrnuje mobilní bariéry a zpevnění břehů.

Odborníci však zdůrazňují, že technická opatření nejsou sama o sobě dostatečná. Je důležité také obnovovat přirozené záplavové oblasti, revitalizovat koryta řek a podporovat udržitelné hospodaření s krajinou. To zahrnuje například zalesňování, které pomáhá zadržovat vodu v krajině, a vytváření mokřadů.

Predikce navíc ukazují, že pokud nedojde k významnému snížení emisí skleníkových plynů, budou se extrémní povodně vyskytovat častěji. Evropská agentura pro životní prostředí varuje, že změna klimatu může zvýšit riziko povodní v celé Evropě, včetně České republiky. Jelikož má na současné změně klimatu svůj velký vliv právě člověk, dalo by se říci, že si za zhoršující se meteorologické jevy můžeme sami.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Povodně Voda Česko Změna klimatu Klimatická změna Klimatická krize


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.