EnergoZrouti.cz

Jak omezit spotřebu vody? Španělé dostanou přesýpací hodiny, které omezí dobu sprchování

     
Nikola Stránská
20. 8. 2024 ▪ 09:57

Nové opatření, které by se mohlo jevit jako velmi kreativní řešení, jak snížit spotřebu vody ve španělských domácnostech zasažených extrémním suchem, plánují zavést místní obce. Ty hodlají domácnostem rozdávat malé přesýpací hodiny, které odpočítávají čtyři minuty. Přesně tak dlouho by se totiž lidé podle úřadů měli sprchovat, aby došlo k úsporám vody.

Extrémní sucha nutí španělské úřady hledat kreativní způsoby jak snížit spotřebu vody
Extrémní sucha nutí španělské úřady hledat kreativní způsoby jak snížit spotřebu vody
Foto: Unsplash

Informace o potížích se zásobováním vodou v posledních měsících přicházejí ze španělského Katalánska stále častěji. Klimatická změna totiž způsobuje, že na mnoha místech rychle vysychají zdroje vody, a její nedostatek pak hrozí nejen v domácnostech, ale například i v zemědělství. Lokální úřady se proto nyní snaží dalším úbytkům vody zabránit a přimět obyvatele, aby s vodou lépe hospodařili. Příkladem mohou být obce z oblasti Navarra, kde chtějí úřady domácnostem rozdat malé přesýpací hodiny, které jim pomohou zkrátit dobu strávenou ve sprše.

Španělsko patří mezi země, pro které není nedostek vody novinkou. Problémy s nedostatkem vody totiž v této lokalitě probíhají už desítky let a to zejména v letních měsících. Tento problém se však v posledních letech ještě více prohloubil v důsledku sucha a klimatických změn. Aby se s touto výzvou vyrovnala, vláda autonomní oblasti Navarra nedávno zahájila ambiciózní kampaň, která zahrnuje celkem 36 měst a obcí.

Cílem této iniciativy je snížit spotřebu vody zejména v domácnostech, kde sprchování představuje značnou část denní spotřeby. Klíčovou myšlenkou kampaně je omezit dobu strávenou ve sprše na čtyři minuty. Aby se toto opatření usnadnilo, obyvatelům se zdarma rozdávají přesýpací hodiny, které přesně měří tento čas.

Navarra není jedinou oblastí Španělska, kde se úspora vody stává každodenním tématem. Celosvětově je situace podobná. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) by průměrná spotřeba vody na osobu neměla přesahovat 50 litrů denně. V mnoha rozvinutých zemích je však tato hodnota bývá několikanásobně vyšší. Úsporné opatření, jako je omezení doby sprchování, by tak mohlo hrát klíčovou roli v tom, aby se tyto hodnoty snížily a aby se voda stala dostupnější i pro oblasti, které trpí jejím nedostatkem.

Sprchování patří k činnostem, které jsou často prováděny bez většího uvědomění si spotřeby vody. Typická sprcha spotřebuje až 10–15 litrů vody za minutu, což znamená, že při 10 minutové sprše lze spotřebovat až 150 litrů vody. Při snížení této doby na čtyři minuty se spotřeba sníží na méně než třetinu, což představuje výrazné úspory.

Přesýpací hodiny představují jednoduchý, ale efektivní nástroj pro měření času. V rámci této kampaně je obyvatelé Navarry obdrží zdarma, aby je mohli umístit ve svých koupelnách. Tyto hodiny obvykle obsahují přesně odměřený písek, který proteče ze strany na stranu během čtyř minut. Když tedy někdo vstoupí do sprchy, otočí přesýpací hodiny, a jakmile písek proteče, měl by být čas na ukončení sprchování.

Tento jednoduchý vizuální nástroj poskytuje jasnou zpětnou vazbu o čase stráveném ve sprše, což napomáhá lidem uvědomit si, jak dlouho skutečně sprchují, a motivuje je ke zkrácení této doby.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Voda Španělsko Sucho Horko Změna klimatu


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.