EnergoZrouti.cz

Práce na rozšíření mokřadů v Jablonném pokračují, první tůně už se plní vodou

  
Martin Bárta
17. 3. 2022 ▪ 14:40

V Jablonném v Podještědí pokračují práce na rozšíření současných mokřadů. Už nyní se na místě napouští 22 nových tůní, které zajistí srdce nově rozšířených mokřadů.

Stezka vedoucí mokřady v Jablonném v Podještědí
Stezka vedoucí mokřady v Jablonném v Podještědí

Dalších víc jak pět hektarů nových mokřadů v současnosti vzniká v Jablonném v Podještědí. Projekt, na kterém už více jak 15 let pracují zaměstnanci liberecké organizace ČMELÁK se tak po dokončení rozšíří na rozlohu téměř 10 hektarů.

Právě tento týden dokončila stavební firma na místě budování 22 nových tůní. Právě ty jsou základem pro budoucí život v nově rozšířené lokalitě. Samotné budování nových tůní se ale neobešlo bez překážek. Na místě totiž bylo kvůli historickému odvodňování velké množství melioračních trubek. Některé se sice našly záhy, u jiných to ale už byl problém.

Jiří Rýdl - starosta Jablonného v Podještědí (vlevo) a Jan Korytář - předseda spolku ČMELÁK , ...

„Lokalita byla v minulosti odvodněna za účelem obhospodařování, proto muselo být součástí hloubení tůní i přerušení odvodňovacích melioračních trubek. Někde nebylo snadné trubky objevit, nakonec se to ale snad podařilo. Odměnou je, když vidíte, jak se nové tůně začínají plnit vodou, která by jinak z lokality odtekla. To je pak opravdová radost.“ říká Dagmar Najmanová z IPUR, o. p. s., která dohlížela na kvalitu realizačních prací přímo na místě.

Vyhloubením a naplněním tůní ale práce teprve začínají. Nyní bude nutné vysadit vodní a mokřadní rostliny, osít louku, upravit břehy, ale i připravit návštěvnickou infrastrukturu, která se u původního projektu těší velké oblíbenosti nejen místních, ale i turistů. Pokud vše půjde podle předpokladů, chtěl by ČMELÁK společně s IPUR připravit celou lokalitu pro veřejnost do příštího jara.




Štítky: Mokřady Tůně ČMELÁK IPUR Jablonné v Podještědí
Zdroj: RED