EnergoZrouti.cz

Balená voda v plastu může podle vědců potenciálně škodit zdraví, obsahuje totiž statisíce nanočástic

  
Lenka Nováková
10. 1. 2024 ▪ 10:44

Pití balené vody podle vědců do těla přináší i statisíce nanočástic plastů. Jejich účinky na zdraví přitom stále nejsou detailně prozkoumány.

Balená voda podle vědců obsahuje obrovské množství plastových mikročástic
Balená voda podle vědců obsahuje obrovské množství plastových mikročástic
Foto: Unsplash+

Pravidelné pití balené vody kupované v plastových lahvích je pro mnoho lidí alternativou oproti běžné vodě z kohoutku. Ta totiž na mnoha místech může obsahovat větší množství chlóru či jiných částic, které od jejího využívání na pití odrazují. Využívání balené vody ze supermarketu ale může být ještě výrazně horší.

Podle poslední vědecké studie vědců z Kolumbijské univerzity v USA a vědců z kanadské univerzity Rutgers v Novém Brunšviku totiž průměrný litr balené vody, kterou lze v obchodech zakoupit obsahuje téměř čtvrt milionu nanoplastů.

Ačkoliv obsah velmi malých a okem neviditelných nano částic nejen ve vodě je vědcům znám již delší dobu, právě nyní se jim podařilo určit, jaké množství jich balená pitná voda obsahuje. Vědci k tomu využili speciální mikroskop s duálními lasery, který je schopen tyto částice detekovat.

V pěti vzorcích pitné vody, která byla zakoupena v běžných řetězcích, bylo podle vědců od 110 000 do 400 000 částic plastů menších než jeden mikron. Lidský vlas má přitom pro srovnání tloušťku asi 83 mikronů, tedy je výrazně větší oproti těmto částicím. Už dříve vědci uváděli, že v pitné vodě může být velké množství mikroplastů, nanoplastických částic je v ní, ale podle současného výzkumu ještě výrazně větší množství, a to 10 – 100 krát.

Tyto malé částice plastu přitom už dříve vědci nalezli například v lidské krvi, kam se pravděpodobně dostávají z vody i jídel, které tyto částice obsahují. Ačkoliv v současnosti stále běží velké množství studií, které se snaží škodlivost plastů v lidském těle vyvrátit nebo potvrdit, zásadnějších studií prozatím příliš nebylo. Jednu z nich, která ale ukázala, že by plastové částice mohly škodit už ale dříve přinesla americká Rice University. Podle ní totiž částice mikroplastů snižují účinnost antibiotik.




Štítky: Plast Odpady Balená voda Pitná voda Voda PET PET lahve
Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences