Vývar vydrží v lednici mnohem déle. Stačí na začátku vynechat jednu ingredienci, kterou Češi dávají automaticky

     
Anežka Šebková
31. 10. 2025 ▪ 11:54

Pořádný domácí vývar je rozhodně oblíbenou klasikou, která by neměla chybět v lednici (nebo mrazáku) žádného gurmána. Nejen, že je na přípravu velmi jednoduchý a k tomu výživný, navíc ho využijete jako základ do polévek, omáček a spousty dalších jídel. Aby ale vydržel co nejdéle a neztratil svou vůni ani chuť, je potřeba s ním správně zacházet.

Vývar vám v lednici může vydržet mnohem déle
Vývar vám v lednici může vydržet mnohem déle
Foto: Shutterstock

Ten, kdo rád a často vaří, má trochu toho vývaru v lednici vždy připraveného. Častokrát se ale může stát, že už po jednom dni nechutná ani nevoní tak, jak by měl. V některých případech se dokonce může i předčasně zkazit, a to úplně zbytečně. Poradíme vám, jak si připravit vývar tak, aby vám vydržel co nejdéle plnohodnotný.

Co zkracuje trvanlivost vývaru?

Do vývaru samozřejmě patří kořenová zelenina jako petržel, celer a mrkev – to jsou běžné ingredience, bez kterých se česká kuchyně jen těžko obejde. Málokoho by ale možná napadlo, že se jedná právě o zeleninu, která má na trvanlivost chutného odvaru vcelku zásadní vliv. Je to tím, že kořenová zelenina obsahuje velké množství přírodních cukrů, které při dlouhém skladování mění vlastnosti pokrmu.

Cukry totiž slouží jako potrava pro bakterie, takže i když pokrm vymazlíte, jak nejvíc to jde, brzy může začít zapáchat, zakalit se, dokonce změnit chuť. Nejde ale jen o samotnou kvalitu vývaru, když se v něm začnou množit bakterie, stává se zdravotně závadným.

Vývar se hodí jako základ do mnoha jídel , ...

Aby vývar vydržel co nejdéle…

Pro přípravu vývaru, který vydrží dlouho čerstvý a chutný, je potřeba na začátku vaření vynechat právě kořenovou zeleninu. Nejdřív by se mělo vařit maso a mrkev, celer a petržel stačí přidat až před koncem, i tak vývar chytne tu správnou osvěžující chuť. Největší problém bývá cibule a pórek, které mohou urychlit kysnutí. Dlouhé hodiny v horké vodní lázni zelenině nedělají dobře a trvanlivosti vývaru také nepřispějí.

Když máte uvařeno, je potřeba vědět, jak správně skladovat. Vývar přelijte do čistých nádob, vyhněte se těm s dřevěnými korkovými víčky, které vytahují pachy a mohou pokrm znehodnotit po vůni i po chuti – ideální jsou skleněné zavařovačky. Ty jsou vhodné i z toho důvodu, že si díky nim tekutinu „rozporcujete“. V jednotlivých nádobách také tekutina rychleji vychladne, takže zamezíte napadení bakteriemi a brzkému zkažení.

Správné skladování, zamrazení i rozmrazování

Při skladování v lednici dbejte na to, aby teplota nepřesáhla 5 °C. Vývar vám pak vydrží čerstvý a chutný zhruba tři až čtyři dny. Můžete ho také zamrazit v porcovacích nádobách nebo sáčcích vhodných pro skladování v mrazáku. Zmrazený vývar si uchová kvalitu i několik měsíců.

Při rozmrazování je potřeba být trpělivý, správný způsob zabere trochu času: zmrazený vývar dejte do ledničky, tam by měl přes noc roztát. Pokud přece jen chcete celý proces trochu urychlit, vložte ho do uzavíratelného sáčku a ponořte do studené vody, kterou byste měli každých 30 minut měnit. Dbejte na to, aby teplota vody nepřekročila 20 °C, jinak riskujete kontaminaci pokrmu bakteriemi.

Čistá sklenice je základ , ...

Jak na čistě zeleninový vývar?

Pokud preferujete zeleninový vývar, tak se kořenové zelenině úplně nevyhnete. I tak ale existují jisté zásady, díky kterým docílíte delší životnosti jídla. Před vařením kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky, protože díky tomu rychleji uvolní chtěné aroma. Poté ji orestujte na troše oleje, ještě více zvýrazníte její chuť a nemusíte ji pak dlouho vařit. Nakonec přidejte studenou vodu a vařte maximálně 30 minut.

Při vaření udržujte mírný plamen, aby nedocházelo k přílišnému rozkladu cukrů a rostlinných složek, které mají vliv právě na rychlejší kažení. Na konci vývar sceďte a stejně jako ten masový skladujte v čistých nádobách. Scezenou zeleninu nevyhazujte, nechte si ji a přidávejte do vývaru až před samotným podáváním nebo ji využijte jako surovinu do dalších pokrmů. Takto připravený zeleninový vývar vám v lednici vydrží asi dva až tři dny, v mrazáku několik měsíců.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Vývar Vařit Kuchyň Jídlo Tipy Zdraví
Zdroj: foodandwine.com, reddit.com, strevni-zanety.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější