Kuchyň


Která koření patří k typickým českým pokrmům?

Kvíz pro gurmány: Dokážete přiřadit správné koření k typickým českým jídlům? Třetí otázka potrápí i profesionální kuchaře

21. 9. 2025 • Petr Eybl

Mnozí tvrdí, že jídlo dokáže spojovat lidi napříč regiony, státy i celé kontinenty. Pro každou část světa jsou typická určitá...


Jak skladovat ovoce, aby zůstalo čerstvé týdny?

Jak skladovat ovoce, aby zůstalo čerstvé týdny. Stačí ho dát na jedno nečekané místo

19. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Košík plný čerstvého ovoce se už po pár dnech mění v nepoživatelné kusy. Ovoce přitom často vydrží čerstvé i týdny, je ale...


Tradiční kuchyně se stala symbolem české kultury stejně silně jako hudba nebo lidové zvyky.

Kvíz pro gurmány: Poznáte podle fotky všech 5 tradičních českých jídel? Většina lidí končí u třetího

18. 9. 2025 • Dan Bright

Česká kuchyně má bohatou historii, která odráží kulturní i společenský vývoj země. Od středověku přes období Habsburské monarchie...


Ne všechna česká jídla se cizincům zamlouvají

Tohle Češi považují za lahůdku, cizinci kroutí hlavou. Myslí si, že rádi jíme zkažené jídlo

16. 9. 2025 • Hana Smětáková

Pro nás je toto jídlo zcela tradiční, má nezaměnitelnou chuť i vůni. Cizinci, kteří se s ním setkávají úplně poprvé, však mnohdy...


Kuchař prozradil 3 běžné suroviny, které zlepší chuť vývaru.

Kuchař prozradil 3 běžné suroviny, které zlepší chuť vývaru. Jednu z nich používáme na čištění oken

15. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Vývar je základem české kuchyně. Kromě toho, že je sám o sobě skvělým jídlem v období chřipek, patří i do nespočtu dalších...


Na českou klasiku se v Praze stojí fronty jako na iPhony

Tohle jídlo jsme dřív dostávali ve školní jídelně. Teď se prodává jako luxusní delikatesa a v Praze na něj stojí fronty delší než na nové iPhony

14. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Školní jídelny mají v paměti mnoha Čechů zvláštní místo. Vzpomínky na ně bývají často rozporuplné. Jedni s nostalgií vzpomínají na...


Dokážete uspět v tomto kvízu?

Kvíz: Víte, co se skrývá pod názvy jako štrúdle, vdolek nebo kuba? Jen ti, kteří pomáhali babičce v kuchyni, v testu obstojí

9. 9. 2025 • Hana Smětáková

Možná byste tyto pokrmy poznali podle jejich charakteristické vůně a chuti, ale přitom netušíte, jak se správně nazývají. Staročeská...


Jak dobře jste na tom se znalostmi staročeské kuchyně?

Kvíz: Víte, k čemu sloužil škopek, hmoždíř nebo máselnice? Otestujte své znalosti ze staročeské vesnické kuchyně

6. 9. 2025 • Petr Eybl

Dnešním českým kuchyním dominují rozličné druhy nádobí a moderní spotřebiče. Každý z nich má svůj specifický účel a lze jej...


Kde se může zdržovat více bakterií než na záchodovém prkénku?

Kuchyňská past: V tomhle koutě se drží více bakterií než na záchodovém prkénku

3. 9. 2025 • Petr Eybl

Kuchyně se řadí mezi místnosti, o které je z hygienického hlediska pečovat opravdu důkladně. V opačném případě se v ní mohou snadno...


Koření, které má doma polovina Čechů, vědci přirovnávají k elixíru mládí.

Koření, které má doma polovina Čechů, vědci přirovnávají k elixíru mládí. Stačí ho jen špetka denně

3. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Kořenky plné voňavého koření všeho druhu patří do každé kuchyně světa. Právě tyto vůně a chutě dodávají pokrmům autenticitu a...


Dejte si pozor na správné používání tohoto přístroje

Odborníci varují: Tento oblíbený kuchyňský spotřebič může poškodit vaše zdraví. Má ho doma každý druhý Čech

2. 9. 2025 • Hana Smětáková

Většina z nás si bez tohoto spotřebiče nedokáže představit každodenní život v kuchyni. Šetří nám totiž čas i námahu. Podle...


Německá verze buchet zaujme lahodnou chutí

Nejlepší buchty, které jsem kdy jedl. Německá verze je mnohem lepší než české Honzovy buchty

27. 8. 2025 • Tereza Holišová

Střední Evropa má vedle Honzových buchet ještě jednu kynutou klasiku. Vzniká na plotně, bez náplně a s překvapivou kombinací měkkého...


Víte, odkud pochází tato specialita?

Kvíz: Uhádnete, z jakého kraje pochází tyto speciality? Pražáci selhávají nejčastěji

25. 8. 2025 • Petr Eybl

Česká kuchyně je velmi pestrá. Takřka v každém kraji je možné narazit na určitou specialitu, na kterou tamější obyvatelé nedají...


Mikrovlnky nahrazují jiné spotřebiče

Zapomeňte na mikrovlnku: Tento přístroj připraví oběd do 15 minut a ušetří stovky korun za elektřinu

23. 8. 2025 • Monika Brešťanská

Moderní technologie se nevyhýbají ani kuchyni. Mnoho klasických spotřebičů tak nahrazují jiné varianty, které často šetří čas, zdraví...


S tímto pomocníkem je pečení rychlejší

Zapomeňte na troubu: Tento přístroj upeče koláč do 10 minut a spotřebuje třetinu energie

22. 8. 2025 • Hana Smětáková

Představte si, že byste mohli koláč upéct v rekordním čase a zároveň spotřebovat méně elektrické energie než v klasické pečicí...


Některá česká jídla se u cizinců těší velké oblibě.

Ani řízek, ani guláš: Cizinci toto české nezdravé jídlo za 80 korun považují za nejlepší jídlo jejich života

21. 8. 2025 • Hana Smětáková

Česká kuchyně je mezi mnoha cizinci velmi oblíbená, i když se najdou jídla, která vyvolávají určité pozdvižení a nechuť. To ale není...


Učení Feng Shui se zaobírá i umístěním kuchyňského náčiní.

Tuto kuchyňskou pomůcku má doma většina Čechů. Podle Feng Shui se kvůli ní připravují o peníze

19. 8. 2025 • Martina Minaříková

Staré čínské učení Feng Shui je poměrně známé i v našich končinách. V Asii se podle jeho doporučení řídí už několik staletí, u...


Zbytky zeleniny rozhodně nevyhazujte.

Všichni vyhazují tuto část zeleniny, přitom obsahuje víc vitamínů než celý plod

14. 8. 2025 • Martina Minaříková

Každoročně se různě na naší planetě vyhodí zbytečně několik milionů tun jídla. Někdy schválně a někdy naopak z nepozornosti,...


Klasické digestoře z domácností postupně mizí

Digestoře končí ve sběrných dvorech. Češi přecházejí na chytřejší a praktičtější zařízení

11. 8. 2025 • Hana Smětáková

Digestoře pro mnoho majitelů domácností představují nepostradatelný prvek v kuchyni. S příchodem nejnovějších technologií je však...


V českých kuchyních se začal objevovat nový spotřebič.

Češi se začínají vyhýbat mikrovlnkám obloukem. Nový přístroj vaří zdravěji, rychleji a spotřebuje méně energie

10. 8. 2025 • Petr Eybl

Technologie se neustále posouvají závratným tempem dopředu. To má vliv na celou řadu rozličných oblastí lidského života.


 Horkovzdušné fritézy si získaly popularitu rychlou přípravou jídla, dnes je ale nahrazují univerzálnější spotřebiče.

České domácnosti přecházejí na nový spotřebič. Fritézy končí u popelnic

30. 7. 2025 • Tereza Holišová

Ještě nedávno nechyběla v žádné moderní kuchyni. Teď ale fritézy postupně mizí z kuchyňských linek i z e-shopů. Češi dávají...


Mnoho receptů našich babiček se vrací do módy.

Tuto klasiku vařily už prababičky. Teď se z ní stal hit na sociálních sítích a miliony Američanů se shání po receptu

29. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Když se řekne česká kuchyně, většině cizinců se vybaví pivo, guláš a knedlíky. Právě poslední jmenovaný pokrm je přitom skutečným...


Zvyky našich babiček přijdou některým mladým trapné, jiní se k nim vrací.

Domácí zvyk, na který by naše babičky přísahaly. Dnes ho mladí považují za “trapný”

25. 7. 2025 • Monika Brešťanská

V době, kdy je možné objednat si oběd jedním kliknutím a sezónnost potravin ztrácí na významu, by se mohlo zdát, že některé zvyky...


Hoďte pár rýžových zrn do slánky. Zní to divně, ale funguje to

Hoďte pár rýžových zrn do slánky. Zní to divně, ale funguje to

23. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Možná jste už tento nenápadný trik zahlédli na sociálních sítích nebo v kuchyni někoho zkušeného. Mezi krystalky soli ve slánce se...


Charakter českých jídel se liší i tím, zda vznikla jako sváteční, postní nebo každodenní pokrm.

Kvíz: Myslíte, že znáte českou kuchyni dokonale? Pokud zvládnete těchto 7 otázek, jste pravý gurmán

21. 7. 2025 • Dan Bright

Česká kuchyně má hluboké kořeny a stovky let se vyvíjela pod vlivem venkova, šlechty i okolních národů. Přestože většina lidí zná...


Mnoho starých receptů "po babičkách" opět ožívá.

Zapomenuté chutě z dětství. Toto jídlo znovu ožívá na českých talířích. Mladí se ho nemůžou nabažit

20. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Některá jídla s námi zůstávají celý život. Jsou pevně spojená s dětstvím, vůní kuchyně našich babiček, jednoduchostí a sytou...


Vaření rýže má svá pravidla.

Vaříte rýži tímto způsobem? Pak jste horší, než školní jídelna za socialismu

17. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Rýže je základem mnoha jídel po celém světě a ve své podstatě jde o jednu z nejjednodušších surovin. Přesto se právě při její...


Ne všechna česká jídla se setkávají s úspěchem u turistů.

Tahle jídla Češi milují od dětství. Cizinci se ptají, jestli je to vážně k jídlu

5. 7. 2025 • Monika Brešťanská

Jídlo není jen nutnost k přežití. Je to zábava, způsob vyjádření, pro někoho vášeň a pro jednotlivé země dokonce součást zvyků a...


V mnoha domácnostech běžným troubám odzvonilo

Trouba i sporák jsou minulostí. Tisíce domácností přešly na chytřejší a levnější způsob vaření

12. 6. 2025 • Monika Brešťanská

Každá správná kuchyň je vybavena klasickými spotřebiči. Pokrmy nejčastěji připravíte na sporáku nebo v troubě. Právě tito dva...


Vaření jídla na plynových sporácích může mít na svědomí desetitisíce životů jen v EU, varují vědci

Zákaz plynu i pro vaření? Vědci varují před zdravotními riziky spojenými s používáním plynových sporáků

29. 10. 2024 • Tomáš Jelínek

Téměř 40 000 předčasných úmrtí, k nimž dochází v zemích Evropské unie a ve Velké Británii, má jedno společné. Podle vědců za nimi...