Kvíz: Víte, co se skrývá pod názvy jako štrúdle, vdolek nebo kuba? Jen ti, kteří pomáhali babičce v kuchyni, v testu obstojí
Možná byste tyto pokrmy poznali podle jejich charakteristické vůně a chuti, ale přitom netušíte, jak se správně nazývají. Staročeská kuchyně je plná zajímavých receptů, které postupem času mizí z běžného jídelníčku a často je nahrazují moderní alternativy. Přitom rozhodně má co nabídnout.
Naše babičky a prababičky často nedaly dopustit na pokrmy, které pro nás byly symbolem domova. Možná i vy s láskou vzpomínáte na to, jak se vůně čerstvě upečených buchet linula babiččiným domovem a vy jste u ní prožívali jedny ze svých prázdnin. Pokud jste navíc v kuchyni své babičce pomáhali, v tomto kvízu jednoduše obstojíte.
Základem staročeské kuchyně byl chléb
Česká kuchyně je již dlouhou řadu let neodmyslitelně spjata s chlebem. Ten se pekl prakticky v každé domácnosti a tvořil základ každodenního jídla. Lidé v minulosti s chlebem pojídali sýry, případně jej také často zapíjeli podmáslím nebo zákysem. Aby se suroviny zužitkovaly na maximum, připravovaly se ze zbytků chleba další jídla. Oblíbené jsou v české kuchyni samozřejmě topinky, kromě toho se často podávala třeba chlebová polévka.
Maso bývalo ve staročeské kuchyni spíše vzácností. Nejčastější úpravou bylo uzení a Češi si takovou pochoutku dopřávali ke slavnostnímu nedělnímu obědu. Rozhodně však maso netvořilo velkou část jídelníčku, jako je tomu v mnoha domácnostech v současnosti.
Populární bývaly i kaše
Tradiční staročeská kuchyně je charakteristická také nejrůznějšími kašemi. Ty se připravovaly z obilovin a často i z luštěnin. Součástí jídelníčku tak bývala například jahelná, pohanková, ovesná nebo krupicová kaše.
Lidé byli dříve mnohem více odkázáni na to, co si dokázali sami vypěstovat. Proto se v tradiční staročeské kuchyni objevují i receptury s ovocem nebo zeleninou, která byla u nás rozšířená. Typickým zástupcem mohou být jablka nebo hrušky, ze zeleniny pak například brambory, cibule nebo zelí. Někteří šťastlivci pak měli přístup i k lesním plodům, jako jsou lesní jahody, maliny nebo borůvky. Právě z těchto základních ingrediencí proto staročeská kuchyně vychází.
Češi jako milovníci sladkého
Naše babičky se často vracely i k nejrůznějším sladkým recepturám. V nich nesměly chybět klasické kynuté buchty a koláče, knedlíky plněné ovocem nebo třeba šišky s mákem. Spousta lidí také s láskou vzpomíná na letní ovocné koláče s drobenkou nebo záviny plněné jablky, tvarohem nebo třeba mákem. Všechna tato jídla zkrátka a jednoduše k českému jídelníčku neodmyslitelně patří už řadu let, i když mladší generace na ně někdy může zapomínat.
Kvíz: Poznáte tyto pokrmy podle jejich názvu?
-
Co je základem tradičního štrúdlu?
a) Brambory a houby
b) Jablka a listové těsto
c) Rýže a mák
2. Z čeho se připravuje kuba, tradiční postní jídlo?
a) Z brambor, hub a kysaného zelí
b) Z krup, hub a česneku
c) Z kopru, cibule a mléka
3. Jako co se typicky označuje vdolek?
a) Pečený koláč s mákem
b) Masový karbanátek
c) Smažený bochánek podobný koblihám
4. Co je kyselo?
a) Sladkokyselá kaše připravovaná z ovesných vloček
b) Polévka z kysaného zelí
c) Polévka z chlebového kvásku a hub
5. Jak se nazývá smažené pečivo ve tvaru plátků (někdy copánků), obvykle obalené v cukru?
a) Boží milosti
b) Trdelník
c) Kobliha
6. Co po vás babička chtěla, když vám v kuchyni řekla: “Podej mi omastek”?
a) Vejce
b) Sádlo
c) Mléko
7. Z čeho se dělá škubánek?
a) Z brambor a mouky
b) Z kynutého těsta
c) Z krupice a mléka
8. Co je pučálka?
a) Kaše z prosa
b) Jídlo z naklíčeného hrachu
c) Opražené ovesné vločky
Správné odpovědi
-
b)
-
b)
-
c)
-
c)
-
a)
-
b)
-
a)
-
b)