Kvíz: Víte, co se skrývá pod názvy jako štrúdle, vdolek nebo kuba? Jen ti, kteří pomáhali babičce v kuchyni, v testu obstojí

     
Hana Smětáková
9. 9. 2025 ▪ 00:59

Možná byste tyto pokrmy poznali podle jejich charakteristické vůně a chuti, ale přitom netušíte, jak se správně nazývají. Staročeská kuchyně je plná zajímavých receptů, které postupem času mizí z běžného jídelníčku a často je nahrazují moderní alternativy. Přitom rozhodně má co nabídnout.

Dokážete uspět v tomto kvízu?
Dokážete uspět v tomto kvízu?
Foto: Shutterstock

Naše babičky a prababičky často nedaly dopustit na pokrmy, které pro nás byly symbolem domova. Možná i vy s láskou vzpomínáte na to, jak se vůně čerstvě upečených buchet linula babiččiným domovem a vy jste u ní prožívali jedny ze svých prázdnin. Pokud jste navíc v kuchyni své babičce pomáhali, v tomto kvízu jednoduše obstojíte.

Základem staročeské kuchyně byl chléb

Česká kuchyně je již dlouhou řadu let neodmyslitelně spjata s chlebem. Ten se pekl prakticky v každé domácnosti a tvořil základ každodenního jídla. Lidé v minulosti s chlebem pojídali sýry, případně jej také často zapíjeli podmáslím nebo zákysem. Aby se suroviny zužitkovaly na maximum, připravovaly se ze zbytků chleba další jídla. Oblíbené jsou v české kuchyni samozřejmě topinky, kromě toho se často podávala třeba chlebová polévka.

Maso bývalo ve staročeské kuchyni spíše vzácností. Nejčastější úpravou bylo uzení a Češi si takovou pochoutku dopřávali ke slavnostnímu nedělnímu obědu. Rozhodně však maso netvořilo velkou část jídelníčku, jako je tomu v mnoha domácnostech v současnosti. 

Kuba se servíruje během Vánoc , ...

Populární bývaly i kaše

Tradiční staročeská kuchyně je charakteristická také nejrůznějšími kašemi. Ty se připravovaly z obilovin a často i z luštěnin. Součástí jídelníčku tak bývala například jahelná, pohanková, ovesná nebo krupicová kaše. 

Lidé byli dříve mnohem více odkázáni na to, co si dokázali sami vypěstovat. Proto se v tradiční staročeské kuchyni objevují i receptury s ovocem nebo zeleninou, která byla u nás rozšířená. Typickým zástupcem mohou být jablka nebo hrušky, ze zeleniny pak například brambory, cibule nebo zelí. Někteří šťastlivci pak měli přístup i k lesním plodům, jako jsou lesní jahody, maliny nebo borůvky. Právě z těchto základních ingrediencí proto staročeská kuchyně vychází.

Češi jako milovníci sladkého

Naše babičky se často vracely i k nejrůznějším sladkým recepturám. V nich nesměly chybět klasické kynuté buchty a koláče, knedlíky plněné ovocem nebo třeba šišky s mákem. Spousta lidí také s láskou vzpomíná na letní ovocné koláče s drobenkou nebo záviny plněné jablky, tvarohem nebo třeba mákem. Všechna tato jídla zkrátka a jednoduše k českému jídelníčku neodmyslitelně patří už řadu let, i když mladší generace na ně někdy může zapomínat. 

K české kuchyni patří chleba , ...

Kvíz: Poznáte tyto pokrmy podle jejich názvu?

  1. Co je základem tradičního štrúdlu?

a) Brambory a houby

b) Jablka a listové těsto

c) Rýže a mák

2. Z čeho se připravuje kuba, tradiční postní jídlo?

a) Z brambor, hub a kysaného zelí

b) Z krup, hub a česneku

c) Z kopru, cibule a mléka

3. Jako co se typicky označuje vdolek?

a) Pečený koláč s mákem

b) Masový karbanátek

c) Smažený bochánek podobný koblihám

4. Co je kyselo?

a) Sladkokyselá kaše připravovaná z ovesných vloček

b) Polévka z kysaného zelí

c) Polévka z chlebového kvásku a hub

5. Jak se nazývá smažené pečivo ve tvaru plátků (někdy copánků), obvykle obalené v cukru?

a) Boží milosti

b) Trdelník

c) Kobliha

6. Co po vás babička chtěla, když vám v kuchyni řekla: “Podej mi omastek”?

a) Vejce

b) Sádlo

c) Mléko

7. Z čeho se dělá škubánek?

a) Z brambor a mouky

b) Z kynutého těsta

c) Z krupice a mléka

8. Co je pučálka?

a) Kaše z prosa

b) Jídlo z naklíčeného hrachu

c) Opražené ovesné vločky

Správné odpovědi

  1. b)

  2. b)

  3. c)

  4. c)

  5. a)

  6. b)

  7. a)

  8. b)



Sdílejte článek  
       


Štítky: Staročeská kuchyně Kvíz Recepty
Zdroj: ireceptar.cz, novinky.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější